BRD îi despăgubeşte pe cei care au economisit bani de Dacie. Vezi aici care e prima zi de plată
- Adam Popescu
- 2 decembrie 2010, 00:55
Un număr de 2.110 persoane care şi-au transferat la BRD, după 22 decembrie 1989, depozitele constituite la CEC pentru achiziţionarea de autoturisme Dacia vor fi despăgubiţi în vara anului viitor, potrivit unui proiect de lege, lansat în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor Publice.
Pentru plata despăgubirilor Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va lansa o emisiune de titluri de stat pentru a acoperi suma de 26.608.222 lei, necesară pentru plata despăgubirilor pe care le vor primi cei care şi-au transferat economiile de la CEC la BRD, când aceasta era încă deţinută de stat. Valoarea de 26,6 milioane de lei reprezintă cumulul despăgubirilor calculate prin indexarea, de la data transferului şi până la data de 31 iulie 2009, a sumelor existente în cele 2.110 de depozite constituite înainte de anul 1989 la fosta Casa de Economii şi Consemnaţiuni, în vederea achiziţionării de autoturisme, se menţionează în proiectul actului normativ. Conform sursei citate, MFP va lansa o emisiune de titluri de stat cu data de 15 martie 2011 pe numele BRD, cu scadenţa la 15 iunie 2011. "În prima zi bancară imediat următoare datei scadenţei emisiunii de titluri de stat, BRD procedează la stingerea obligaţiilor de plată (…) prin alimentarea fiecărui cont al deponenţilor cu suma reprezentând valoarea individuală a despăgubirii, respective cu diferenţele cuvenite, sume care, începând cu această dată sunt purtătoare de dobândă", se precizează în proiectul de lege. Acest lucru înseamnă că pe data de 16 iunie 2011, BRD va trebui să alimenteze cele 2.110 conturi ale persoanelor fizice în cauză sau ale moştenitorilor. Valoare medie a unei despăgubiri- 2.995 de euro Totuşi, actul normativ menţionează faptul că din suma totală se va deduce dobânda legală bonificată de BRD pe perioada în care a fost acordată. Acest lucru înseamnă că persoanele care au încasat dobânda în perioada de la data transferului şi până la 31 iulie 2009 vor primi mai puţini bani. Dacă ar fi să împărţim sumă totală la numărul de despăgubiţi, valoarea medie a unei despăgubiri se ridică la 12.610 lei, adică 2.995 de euro (la un curs de 4,21 lei/euro- cursul valutar leu/euro estimat de Comisia Naţională de Prognoză pentru anul viitor).
CEC trebuie să mai despăgubească două persoane Procesul de acordarea a despăgubirilor a început în toamna anului 2008, în baza OUG 156/2007, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 232/2008. Conform sursei citate, CEC Bank a acordat despăgubiri pentru un număr de 37.478 de depozite cu destinaţia amintită. "CEC Bank a solicitat MFP dispunerea măsurilor necesare pentru ajustarea valorii despăgubirii în sensul majorării acesteia cu suma de 86.731,67 de lei faţă de nivelul aprobat prin OUG 156/2007 şi pentru suplimentarea cu 2 a numărul de deponenţi cu drept de despăgubire", se arată în expunerea de motive. Astfel, valoarea totală a despăgubirilor pentru deponenţii CEC Bank se ridică la 760,71 milioane de lei. Atât persoanele care au depozitele la CEC, cât şi cei care le deţin la BRD trebuie să prezinte mai multe acte, în original, pentru a putea intra în posesia despăgubirii. Acestea sunt: "cec cu suma limitată", actul de identitate, acte de stare civilă, procură specială autentificată, certificat de moştenitor- dacă e cazul şi alte documentele legale. Atenţie la termen "În termen de şase luni de la data intrării în vigoare a prezentei Legi, persoanele fizice îndreptăţite trebuie să formuleze şi să notifice BRD sau CEC Bank acordarea de despăgubiri suplimentare, sub sancţiunea decăderii din dreptul de a obţine despăgubiri băneşti suplimentare după depăşirea acestui termen", se mai arată în proiectul de lege. În ceea ce priveşte impactul financiar asupra bugetului general consolidate, iniţiatorii acestui proiect menţionează că, "la momentul emisiunii, titlurile de stat emise pentru acoperirea financiară nu reprezintă plăţi din bugetul de stat, ci determină doar majorarea datoriei publice guvernamentale cu suma de 26,7 milioane de lei, şi totodată, prim emiterea de titluri de stat cu scadenţa la 3 luni se majorează cu aceeaşi sumă volumul refinanţărilor titlurilor de stat aferente lunii martie 2011 până la nivelul estimate de 3,09 miliarde lei".