Cei care angajează şomeri se bat pe 50 de milioane € de la UE

Cei care angajează şomeri se bat pe 50 de milioane € de la UE

Întreprinzătorii care vor să-şi completeze echipa pot primi de la Uniunea Europeană până la două milioane de euro fiecare dacă recrutează şomeri.

Între 10.000 şi 2.000.000 de euro. Atât oferă Uniunea Europeană, din fondurile structurale pe dezvoltarea resurselor umane, pentru fiecare patron care angajează în această perioadă şomeri, persoane din mediul rural, în vârstă sau cu handicap, dar şi tineri fără pregătire, pentru care creează programe de mentorat.

Doritorii - ce pot fi patroni la orice tip de întreprindere (micro, mică, mijlocie sau mare) - nu trebuie decât să completeze o cerere on-line pe portalul www.fseromania.ro., până cel mai târziu pe 31 noiembrie 2010, potrivit reprezentanţilor Autorităţii de Management a Programului Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU). Iar ajutorul se va concretiza în acoperirea unui procent cuprins între 50% şi 100% din cheltuielile salariale (salariul brut, contribuţiile la stat şi costurile îngrijirii copilului sau a părinţilor) cu noii salariaţi.

Perioada în care patronul poate beneficia de acest ajutor de stat european variază de la unu la doi ani, în funcţie de cât de gravă este situaţia personală a noilor angajaţi pe piaţa muncii, perioadă în care aceştia trebuie să lucreze fără întreruperi.

Patronii-model au întâietate

„Cererea - care trebuie să cuprindă date legate de companie şi de proiectul concret de recrutare a noilor angajaţi, folosind aplicaţia ActionWeb - va fi depusă înainte de a se parafa angajarea, iar întreprinderile mari trebuie să dovedească faptul că acest ajutor are un efect stimulativ”, mai spun reprezentanţii AMPOSDRU.

În plus, patronii mai trebuie să facă dovada faptului că posturile pe care vor angaja noii şomeri au rămas vacante nu ca urmare a reducerii de personal, ci din cauza foştilor angajaţi. Adică: demisie, handicap, pensionare pentru limită de vârstă, reducere voluntară a timpului de lucru, încetarea raporturilor de muncă pentru abatere profesională.

Potrivit oficialilor AMPOSDRU, există şi câteva categorii de firme care nu pot beneficia de acest ajutor de stat de la UE. Printre acestea se numără întreprinderile din sectorul cărbunelui, cele aflate în procedurile de insolvenţă, cele care au datorii la stat sau cele care au fost somate să înapoieze ajutorul primit ca urmare a deciziei Comisiei Europene.

Sprijin 100% pentru şomerii „de carieră”

Li se vor acorda bani celor care recrutează lucrători defavorizaţi, adică dintre persoanele care nu au avut un loc de muncă remunerat în ultimele şase luni sau nu au absolvit o formă de învăţământ secundar/nu deţin o calificare, ori dintre cele care au peste 50 de ani sau care trăiesc singure, având în întreţinere una sau mai multe persoane. Acestora li se adaugă lucrătorii extrem de defavorizaţi, adică cei care sunt în şomaj de cel puţin doi ani, dar şi cei care suferă de un handicap.

Dacă în cazul lucrătorilor defavorizaţi, se acoperă 50% din costurile salariale pentru primul an de angajare, în cazul celor extrem de defavorizaţi, UE acoperă 50% din aceste costuri timp de doi ani sau chiar 100%, însă în acest ultim caz doar pentru primul an de angajare.

În ceea ce priveşte recrutarea tinerilor fără nicio specializare, compania primeşte şi salariul unui angajat vechi, scos din producţie, pentru a-i fi mentor ucenicului. Acesta va primi salariul pentru patru ore.

Cel mai bine plătiţi vor fi patronii care angajează persoane cu handicap. Pentru o astfel de persoană, ajutorul de stat european acoperă 75% din costurile salariale pentru primii doi ani de muncă şi 100% din costurile implicate de adaptarea locului de muncă.

„Aceasta este ultima şansă pe care patronii o au pentru a primi ajutoarele de stat pentru ocupare. Noi am prelungit deja de două ori termenul-limită de depunere a cererilor şi asta pentru că nu au fost cheltuiţi toţi banii alocaţi şi e păcat să-i pierdem”, a explicat şefa AMPOSDRU, Cristina Zevedei.

SELECŢIE

Care sunt întreprinderile care pot aplica

Orice entitate care desfăşoară o activitate economică, inclusiv persoanele care exercită activităţi independente şi asociaţiile familiale pot depune cerere pentru ajutorul de stat pe ocupare dat din Fondul Social European (FSE).

Pot aplica microîntreprinderile care au sub 10 angajaţi şi o cifră anuală de afaceri şi/sau un bilanţ anual de până la două milioane de euro, dar şi întreprinderile mici, cu mai puţin de 50 de angajaţi şi o cifră anuală de până la 10 milioane de euro.

De asemenea, pot beneficia de ajutorul de stat şi companiile de talie mijlocie, cu 50-250 de angajaţi şi o cifră anuală de afaceri de peste 10 milioane de euro. În ceea ce priveşte întreprinderile mari, cu peste 250 de angajaţi, ele trebuie să fi înregistrat o cifră de afaceri anuală de peste 50 de milioane de euro.

În plus faţă de ajutorul de stat de la UE, patronii care angajează şomeri mai vechi pot beneficia şi de scutirea de la plata contribuţiei la asigurările sociale şi a impozitului pe salariile noilor angajaţi, acordată de statul român pentru şase luni, ca o măsură anticriză. În acest fel, pot acoperi partea de cheltuieli salariale nesubvenţionate de FSE.

Ne puteți urmări și pe Google News