CEDO a sancționat România, în cazul morții unui copil de 4 ani. Părintii consideră decizia simbolică

CEDO a sancționat România, în cazul morții unui copil de 4 ani. Părintii consideră decizia simbolică

CEDO a sancţionat cu 12.000 de euro statul român, în cazul morţii unui copil de 4 ani. Părinţii copilului au căutat răspunsuri şi au sperat într-o soluţie justă a instanţei timp de 6 ani şi jumătate, fără că vreun cadru medical să fie tras la răspundere. Oamenii s-au adresat Curţii de la Strasbourg.

Potrivit stirileprotv.ro, părinții copilului spun că suma este simbolică şi ea nu poate repara tragedia care s-a produs însă, cred ei, decizia deschide calea către un proces corect.

Tragedia s-a petrecut în 2005, când Ionuţ Ioniţă a fost internat la spital pentru o operaţie banală de extragere a polipilor, a murit la scurt timp după intervenţia chirurgicală. Comisiile medicale din Brăila, cât şi de instanţele româneşti, au deschis imediat o anchetă. Colegiul Naţional al Medicilor i-a amendat cu o mie de lei pe medicii şi asistenţă implicată în acesta tragedie, pentru că părinţii nu au fost corect informaţi despre riscurile operaţiei.

Judecată dosarului a durat şase ani şi jumătate şi s-a încheiat cu scoaterea medicilor de sub urmărirea penală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ajutată de un avocat familia a apelat atunci la CEDO. Judecătorii au dat câştig de cauza părinţilor, concluzionând că autorităţile române nu au anchetat cazul aşa cum trebuia, iar autorităţile medicale nu au întocmit un raport asupra decesului pacientului.

Avocatul familiei copilului speră că hotărârea CEDO să fie un pas pentru redeschiderea dosarului penal. Chiar dacă au trecut șase ani de la tragicul incident, decizia CEDO poate fi contestată.

În ciuda faptului că CEDO le-a dat dreptate, părinţii sunt şi acum sfâşiaţi de durere.

Atunci, medicii le-au explicat părinţilor că micuţul a aspirat sânge în plămâni, ceea ce a dus la o insuficientă cardio-respiratorie acută.

După operaţie, când ar fi trebuit să fie supravegheat de o asistenţă, nu şi-a mai revenit din anestezie şi, în ciuda manevrelor de resuscitare, s-a stins.

Părinţii l-au considerat vinovat, în primul rând, pe medicul anestezist, însă anchetă spitalului i-a contrazis.

Dr. Alina Neacşu, director medical, Spitalul de Urgenţă Brăila:

"La nivelul spitalului, la momentul respectiv, s-au parcurs toate etapele disciplinare care sunt prevăzute în regulamentele de ordine interioară. Medicul a fost găsit nevinovat."

Hotărârea CEDO poate fi contestată până în vara. Dacă va rămâne definitivă, avocatul familiei spune că poate solicită rejudecarea dosarului deschis împotriva medicilor, în România.