CEC a înregistrat Blocul Electoral „Împreună”, pentru participare la referendumul și prezidențialele din Republica Moldova

CEC a înregistrat Blocul Electoral „Împreună”, pentru participare la referendumul și prezidențialele din Republica Moldova

Republica Moldova. Azi, Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat  Blocul Electoral „Împreună”, pentru participarea la referendumul republican constituțional și la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, din 20 octombrie.  Primul care a depus actele la CEC a fost „Victorie-Pobeda”, însă a fost respins, pe motivul neregulilor în documentele prezentate la autoritatea electorală.

Blocul Electoral „Împreună” , la CEC / Sursa foto: Facebook

Blocul Electoral „Împreună”, fără CUB

Din Blocul Electoral „Împreună” fac parte Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr”, Partidul „Partidul Schimbării” și Partidul „Liga Orașelor și Comunelor”. Precizăm că din blocul nominalizat a făcut parte și Partidul „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare” (CUB), până la 9 august. Acesta l-a părăsit, după ce liderul CUB, Igor Munteanu, a pierdut în competiția internă pentru numirea unui candidat, la scrutinul din 20 octombrie. Membrii Blocul Electoral „Împreună” l-au ales drept candidat pentru prezidențiale pe istoricul Octavian Țîcu.

După retragere, Igor Munteanu, președintele CUB, a anunțat că, la 11 august, a fost desemnat în calitate de candidat al partidului pentru alegerile prezidențiale.

CEC a înregistrat și simbolul electoral al Blocului Blocul Electoral „Împreună”. Partidele politice din componența blocului electoral înregistrat nu au dreptul să fie înregistrate separat, în calitate de participanți la referendum sau de concurenți electorali.

Sursa foto: CEC

CEC a stabilit locul și timpul înregistrării candidaților

Tot azi, CEC a stabilit locul și timpul recepționării documentelor pentru înregistrarea în calitate de participanți la referendumul republican constituțional. Precum și în vederea depunerii actelor din partea grupurilor de inițiativă și a candidaților, la funcția de Președinte al Republicii Moldova, în cadrul alegerilor din luna octombrie.

Astfel, procesul de înregistrare a participanților la referendumul din 20 octombrie se va desfășura, în perioada 21 august-20 septembrie.

Recepționarea actelor de înregistrare a grupurilor de inițiativă, în vederea susținerii candidaților la funcția de șef al statului, va avea loc, în perioada 21-31 august.

Blocul Electoral „Împreună” / Sursa foto: Facebook

Blocul Electoral „Împreună” cere insistent instituirea stării de urgență în agricultură

La ora aceasta, cea mai importantă preocupare a Blocului Electoral „Împreună” este solicitarea de instituire a stării de urgență în agricultură, peste Prut. „După trei ani consecutivi de secetă severă în mai multe regiuni ale Republicii Moldova, pe fundalul războiului din Ucraina, după creșterea exorbitantă a costurilor resurselor necesare producerii agricole, diminuarea dramatică a prețurilor la materia primă și lipsa protejării pieței interne, azi, mii de fermierii micro, mici și mijlocii din zonele rurale se află în pragul catastrofei.

În acest context, Blocul Electoral „Împreună” solicită repetat demisia imediată a ministrului agriculturii. Starea de urgență în acest domeniu ar permite înghețarea datoriilor fermierilor afectați de secetă, măcar pentru un an și solicitarea de la partenerii externi a unui sprijin financiar, pentru stabilizarea situației”, se arată în comunicatul formațiunii politice.