Editura Evenimentul si Capital

Despre Ceauşescu se ştiu multe, DAR UN DETALIU ISTORIC A SCĂPAT... Mărturii în premieră despre APUCĂTURILE DICTATORULUI

Autor: | | 2 Comentarii | 13309 Vizualizari

Ion Bucheru a fost jurnalist la publicaţia Viaţa Studenţească încă de la apariţie, în 1956, aşa că a participat la şedinţa în care Ceauşescu le-a spus celor din redacţie că partidul îi va “topi”.

După apariţia primului număr al revistei Viaţa Studenţească, ziariştii de acolo au avut impresia că partidul comunist îi va lăsa să se joace de-a presa oarecum liberă. Iluzia avea să le fie repede spulberată chiar de Nicolae Ceauşescu.

“ Ei bine, încurajaţi şi luaţi de val cumva, efectiv nu ne-am mai dat seama aproape pe ce lume trăim şi am făcut un număr doi efectiv trăznit! […] Au început să apară pete de culoare, pestriţe, o paginaţie… cum să spun, aproape nu înţelegeai ce şi cum se citeşte, litere jucate… Ei bine, în acel moment Nicolae Ceauşescu care răspundea de organizaţiile obşteşti, deci şi de tineret, n-a mai aşteptat nici un fel de aprobare de la cineva şi a convocat o şedinţă cu colectivul de redacţie al Vieţii Studenţeşti. Ei, şedinţa a început într-o atmosferă îngrozitoare, revista a fost desfiinţată bucată cu bucată într-un expozeu cam de vreo oră şi 40 de minute susţinut de Ceauşescu, pagină cu pagină, articol cu articol, titlu cu titlu… Ni s-a imputat tot, iar ca punct final s-a luat numărul, a fost ridicat în sus şi arătat ca superemă dovadă de erezie politică faptul că Viaţa Studenţească este singura publicaţie din presa românească care nu are pe frontispiciu [sloganul] , deci el se poate lăuda cu titlul de glorie că este singura publicaţie care iese din sistemul presei de partid din România.

Pe măsură ce vorbea Ceauşescu simţeam cum mă ia cu frig, simţeam cum cămaşa în spate se udă şi cum îmi îngheaţă transpiraţia în spinare! Mi se blocase ceafa şi coloana de această senzaţie de ud şi de frig în spate! Pentru că, la un moment dat… nu numai că a făcut un rechizitoriu al revistei, ci a trecut la un proces de intenţii făcut redacţiei. După ce a arătat acolo că noi în mod intenţionat ne sustragem controlului de partid scoţând de pe frontispiciu până şi acest slogan care era al presei de partid, a spus aşa – ţin minte cuvintele astea până oi muri: <Ştiţi ce se întâmplă în Polonia! Ştiţi că Securitatea poloneză aleargă din chioşc în chioşc să scoată de la vânzare revista studenţilor Poprosto. De ce? Pentru că revista Poprosto îndeamnă populaţia din Polonia să facă ce a făcut populaţia din Ungaria! Păi decât să alergăm să retragem Viaţa Studenţească şi să o dăm la topit, mai bine vă topim pe voi!> Asta a fost formularea textuală a lui Nicolae Ceauşescu atunci”, povestea Ion Bucheru în 1997, într-un interviu pentru RRA.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
22:16 DEZVĂLUIRI din ședința CEx a PSD. Cine îl „ţine în braţe" pe Tudorel Toader 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 16:07 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 14:38 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 14:37 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 14:34 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 14:09 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 12:16 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:07 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA: „S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 09:05 VOT în CEx. Majoritate covârşitoare pentru DRAGNEA. Ce se întâmplă cu RĂZVRĂTIȚII din PARTID? BREAKING NEWS 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică 16:57 Asta-i mai lipsea lui Dragnea. UN NOU ATAC ÎN TOIUL CEx al PSD de la un nume cu greutate în politică

Articole salvate