Ceaușescu, deținut de lux la Târgoviște. 24 decembrie, ultima zi din viață

Ceaușescu, deținut de lux la Târgoviște. 24 decembrie, ultima zi din viață Sursa foto: Captură video

Ceaușescu, deținut de lux la Târgoviște. Cum a fost tratat dictatorul de ofițeri și de comandantul unității. Unde cerea să meargă și ce oferea celor ce l-ar fi scăpat

Ceaușescu, deținut de lux la Târgoviște. Cum a fost tratat dictatorul de ofițeri și de comandantul unității. Unde cerea să meargă și ce oferea celor ce l-ar fi scăpat.

Desigur, este un artificiu, titlul pe care l-am ales. Cele patru zile și trei nopți petrecute de Ceaușescu la Târgoviște n-au fost cele mai fericite din viața lui, dar nici nu își pierduse speranța. Martorii acelor zile spun că el era încă tratat în calitate de comandant suprem al forțelor armate de către colonelul Kemenici.

Ceaușescu descoperă realitatea, dar ajunge pus la podea de un ofițer

Colonelul Kemenici alege o zonă destul de nesigură pentru Ceaușescu și soția lui. Era o zonă în apropierea străzii, dar toți știu că de regulă, într-o unitate militară, esențialul este undeva în mijloc. Ferestrele erau camuflate pe afară iar pe interior erau pături, Ceaușeștii au fost culcați pe paturi militare și aveau  veselă militară. Ceaușescu a spus că nu bea ceai îndulcit, fiindcă are diabet, nu mănâncă pâine neagră, cere apă ninerală, o cămașă curată. Mânâncă fasolea cu cârnați de la popotă în reproușurile unui ofițer/

Ne puteți urmări și pe Google News

Când aude Ole Ole Ceaușescu  nu mai e, se repede la fereastră crezând că lumea strigă după el să îl elibereze. Este lovit, sângerează. Ofițerul e mutat la alt post.

Ceaușescu vrea să ajungă la Voinești. Ce oferă celui care îl duce acolo

Ceaușescu promite un milion de dolari și gradul de general  la excepțional unui ofițer care ar lua un TAB să îl ducă la Voinești unde era un centru de comandă subteran de rezervă. Ofițerul spune că unitatea e atacată de securiștii lui și că ar fi uciși pe loc.

În următoarea noapte, Ceaușescu și soția dorm într-un punct mobil de comandă. Mai exact, un camion cu bena din spate modificată. Este ger, ei sunt îmbrăcați soldățește: Ceaușescu deși general, are manta de căpitan, Elena de soldat. Periodic li se aduc ceaiuri, pături, Fuseseră duși acolo fiindcă atacurile se întețiseră, iar Kemenici avea ordin să îl țină viu. Ordinele veneau de la generalul Stănculescu care nu decisese încă ce va face cu Ceaușescu.

Ceaușescu se trezește la proces cu Stănculescu în calitate de adversar

În dimineața de 25 decembrie, Ceaușestii sunt la bordul unui TAB și așteaptă sosirea de la București a cuiva important. Vederea prin vizeta TAB ului a lui Stănculescu îl bucură pe Ceaușescu care îl credea salvatorul lui, doar după moartea lui Milea îl pusese ministrul Apărării (Milea se sinucisese în 22 decembrie sau fusese asasinat). Avea să vadă cu disperare că se înșelase.

Kemenici consideră că unii doreau ca el să scape de Ceaușești

Devenit general, Andrei Kemenici nu numai că a câștigat la Loto în urmă cu mai mulți ani, dar a povestit că de când s-a aflat, nu public, dar se aflase că îi are pe Ceaușești, unitatea sa fusese mereu atacată. De la București se spera ca el să fie asasinat sau ucis în schimbul de focuri. Kemenici vorbea cu Brucan și Iliescu, Stănculescu la telefon și amenințase că îl va aduce la București pe Ceaușescu. În cele din urmă, într-o toaletă din CC, se decide: pe 25 decembrie, proces și execuție, sau mă rog..ececuție sigur...