Ceaușescu a vrut să desființeze Steaua și Dinamo: Ne-au făcut de râs!
- Jalba Claudia
- 9 septembrie 2024, 07:03
În anul 1989, echipele de fotbal Steaua și Dinamo erau la un pas de a fi desființate. Această măsură drastică era pe cale să fie luată de Nicolae Ceaușescu, după ce România a pierdut un meci important împotriva Danemarcei. Partida, parte din preliminariile Campionatului Mondial din 1990, a declanșat furia liderului comunist.
În octombrie 1989, într-o ședință a Comitetului Politic Executiv al PCR, subiectul înfrângerii a fost discutat intens. Fragmentul stenogramei acelei ședințe, publicat de revista Sport Magazin, arată clar tensiunea momentului și intențiile drastice ale lui Ceaușescu.
Nicolae Ceaușescu s-a declarat extrem de nemulțumit de prestația naționalei, condamnând atât jucătorii, cât și cluburile de care aparțineau. El a subliniat că guvernul are o responsabilitate și în sport, nu doar în cultură.
România a pierdut cu 3-0 în fața Danemarcei
„ Aţi văzut, aseară, ce s-a întâmplat la meciul de fotbal?! Mi se pare că se ocupă un membru al guvernului de sport. Are şi Guvernul o răspundere. Guvernul răspunde şi de sport, şi de cultură. Aşa e legea! Trebuia să mergem să mâncăm bătaie cu 3-0?!”, a spus liderul comunist.
La ședință, au participat și alți oficiali de stat. Constantin Dăscălescu a remarcat o lipsă de organizare la echipa națională. De asemenea, Elena Ceaușescu a intervenit, criticând direct prestația fotbaliștilor.
„Dar nici nu este nevoie să se ocupe un membru al guvernului. Au jucat foarte prost. În orice caz, ne-au făcut de rîs!”, a spus Elena Ceaușescu.
Nicolae Ceaușescu voia să desființeze Steaua și Dinamo
În finalul discuției, Nicolae Ceaușescu a fost foarte tranșant.
„I-am spus şi lui Bubu că dacă aici, nu câştigă cele două puncte, pur şi simplu desfiinţăm cluburile care au dat jucătorii în echipa naţională. Să le comunicaţi şi celor de la Interne, le-am spus şi eu la telefon. Armata este şi ea aici? Au avut şi ei jucători. Repet, desfiinţăm toate cluburile care au dat jucători, dacă aici nu câștigă.”
Această amenințare era adresată direct către cluburi de mare tradiție, Steaua, echipa Armatei și Dinamo.
„Calificarea avea să se joace în returul de la București, pe Ghencea. În minutul 6, gol pentru ei, 1-0, vă dați seama ce stare psihică am avut eu pe bancă în acele momente. Mi-a căzut cerul în cap. Mai târziu aveam să aflu că Ceaușescu, deranjat foarte tare de înfrângerea de la Copenhaga, dăduse ordin că dacă nu câștigăm meciul acela să se desființeze cluburile care au dat jucători la echipa națională. Majoritatea erau de la Steaua și de la Dinamo. Vă închipuiți ce-ar fi însemnat asta! Lucrurile aveau să se așeze apoi. Balint a înscris de două ori, Sabău – o dată și România se califica astfel, de pe primul loc în grupă, după 20 de ani, la un Campionat Mondial.”, a spus fostul selecționer, Emeric Ienei.