Ceasurile elvețiene, la mare căutare după pandemie

Ceasurile elvețiene, la mare căutare după pandemie Ceasurile elvețiene, la mare căutare în plină criză. Sursa Foto- Dreamstime

Exporturile elvețiene de ceasuri au scăzut în 2023, după doi ani de creștere. Cauza ar fi inflația globală. Cu toate acestea, ceasurile elvețiene au înregistrat un record de vânzări, datorită cererii ridicate de ceasuri de lux. Ceasurile elvețiene rămân un simbol al calității și al preciziei, fiind apreciate de pasionații de orologerie din întreaga lume.

Exporturile elvețiene s-au slăbit în 2023, după doi ani de creștere. Și importurile au scăzut.

Însă, prețurile în scădere au dus la un rezultat mai bun în termeni reali.

Ceasurile  elvețiene sunt scumpe, dar la mare căutare

Între timp, surplusul comercial a crescut. În mod specific, exporturile au scăzut cu 1,2% la 274,3 miliarde de franci elvețieni (318 miliarde de dolari) în 2023 în ansamblu, a declarat marți Biroul Federal pentru Vamă și Protecția Frontierelor (FOCBS).

Ne puteți urmări și pe Google News

Importurile au scăzut și mai abrupt, cu 3,8%, la 225,8 miliarde de franci elvețieni, ceea ce înseamnă că surplusul din balanța comercială a crescut la 48,5 miliarde de franci elvețieni, al doilea cel mai mare surplus înregistrat vreodată.

În ambele direcții, prețurile în scădere au dus la rezultate mai bune în termeni reali, a spus FOCBS. Exporturile au crescut cu 2,5% în termeni reali, în timp ce importurile au scăzut doar cu 2%.

Ceasurile elvețiene au înregistrat exporturi scăzute

Potrivit FOCBS, exporturile mai mici ale metalelor (-9,0%) au avut un impact deosebit de semnificativ asupra consumului. Exporturile de produse din hârtie și grafice, instrumente de precizie, precum și alimente și băuturi au înregistrat, de asemenea, scăderi mari.

Exporturile de ceasuri, pe de altă parte, au crescut puternic, atingând un nou record de 26,7 miliarde de franci elvețieni, cu 7,6% mai mult. Exporturile de produse chimico-farmaceutice au crescut doar cu 0,7%, ceea ce s-a datorat prețurilor în scădere pe de o parte și scăderii semnificative a exporturilor de medicamente pe de altă parte. Cu toate acestea, livrările de materii prime și materiale de bază au crescut cu jumătate.

Din punct de vedere regional, exporturile au scăzut în aproape toate marile regiuni economice. Doar Europa a stagnat. S-au exportat cu 3,5% mai puține bunuri în America de Nord, în timp ce exporturile către Asia au scăzut cu 2,9%. Comerțul cu China a înregistrat prima scădere a exporturilor în 11 ani, potrivit Swiss Info.

Cu ADN-ul lui Napoleon la mână

Compania elveţiană DeWitt a produs în urmă cu 10 ani o serie limitată de ceasuri care conţin fragmente din ADN-ul lui Napoleon, extrase din fire de păr ale împăratului francez. Preţiosul „suvenir" a fost achiziţionat de la o licitaţie organizată la începutul lunii noiembrie.

Acele fire de păr au fost tăiate în fragmente de o jumătate de milimetru. Vizibile doar la microscop, fiecare dintre aceste elemente a fost fixat sub geamul ceasurilor, peste efigia împăratului, care reprezintă logoul mărcii DeWitt, relatează Mediafax.

„Vom avea ADN-ul lui Napoleon în ceasurile noastre", a declarat în 2014, la Geneva, de la sediul general al companiei sale, Viviane de Witt, al cărei soţ este un descendent direct al lui Jérôme Napoléon (1784 – 1860), fratele mai mic al împăratului Napoleon.