Ce se întâmplă cu corpul tău dacă bei ceai în fiecare zi. Beneficii și contraindicații

Ce se întâmplă cu corpul tău dacă bei ceai în fiecare zi. Beneficii și contraindicații Sursa foto: Pixabay

Ceaiul este a doua cea mai consumată băutură la nivel mondial, după apă. Mai exact, este consumat de mai mult de două treimi din populația lumii, potrivit unei recenzii care a fost publicată în revista Nutrients. Această băutură îți poate oferi o mulțime de beneficii, însă pot apărea și efecte secundare dacă ceaiul nu este natural.

Ceaiul, un beneficiu pentru sănătate. Care sunt cele mai recomandate

Cele mai multe dintre beneficii sau efecte secundare sunt legate de anumite tipuri de ceai. De exemplu, ceaiul verde este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai sănătoase tipuri de ceai. Acesta este bogat în antioxidanți și oferă o mulțime de beneficii organismului. În mod similar, ceaiurile din plante pot fi unice în funcție de floarea din care sunt preparate.

Există patru ceaiuri care se încadrează în categoria ceaiului adevărat:

Ceai, Biscuit, Natură Moartă, FursecCeaiul, un beneficiu pentru sănătate. Sursa foto: Pixabay

Ne puteți urmări și pe Google News

Toate cele patru dintre aceste ceaiuri sunt derivate din planta Camellia sinensis. Ceea ce face ca fiecare ceai adevărat să fie unic atât în ​​ceea ce privește aromă, cât și beneficiile pentru sănătate. Ceaiurile din plante nu sunt adevărate ceaiuri și, în schimb, sunt băuturi făcute prin înmuierea ierburilor, florilor, rădăcinilor sau altor ingrediente în apă. Cu toate acestea, anumite ceaiuri din plante conțin compuși unici care pot oferi beneficii pentru sănătate. Aceasta variază în funcție de ingredientele incluse în amestecul de ceai.

Este posibil să aveți o tensiune arterială mai bună

Ceaiul poate îmbunătăți sănătatea inimii. Anumite ceaiuri, cum ar fi ceaiul negru, ceaiul verde și ceaiul de hibiscus, au fost asociate cu îmbunătățirea sănătății inimii și pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale, la reducerea nivelului de colesterol și la îmbunătățirea funcției cardiovasculare.

Ceaiul negru poate oferi corpului tău compuși utili cum ar fi teaflavine și tearubigine, care pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol LDL rău și la reducerea riscului de boli de inimă.

Consumatorii de ceai verde vor fi bucuroși să afle că obiceiul de a consuma acest ceai poate stimula creierul. Acest ceai conține L-teanină, un aminoacid care funcționează sinergic cu cofeina pentru a oferi un impuls de energie mai fin și mai susținut.

Ceai, Fierbinte, Ceașcă, BăuturăCeaiul, un beneficiu pentru sănătate. Sursa foto: Pixabay

Ceaiul poate reduce riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer

Riscul de cancer poate fi influențat de mulți factori, unii fiind complet scăpați de sub control (cum ar fi genetica). Printre factorii care pot juca un rol în riscul de cancer, consumul de ceai poate fi unul care are un efect protector.

Datele publicate într-un studiu Advances in Nutrition în 2020 sugerează că consumul de ceai poate avea efecte protectoare împotriva anumitor tipuri de cancer, în special cancerul oral.

Dovezi mai slabe sugerează o legătură între consumul de ceai și cancerul mamar, endometrial și hepatic. Polifenolii ceaiului, care au proprietăți antioxidante, pot absorbi radicalii liberi care contribuie la dezvoltarea cancerului și, de asemenea, pot suprima creșterea celulelor canceroase, subliniază autorii.

Ceai, Organic, Ceramică, Verde, SănătosCeaiul, un beneficiu pentru sănătate. Sursa foto: Pixabay

Ceaiul ar putea să-ți prelungească viața

Un studiu din 2022 din Annals of Internal Medicine, care evaluează o jumătate de milion de băutori de ceai din Regatul Unit, a arătat că un consum mai mare de ceai negru a fost asociat cu un risc redus cu 13% de deces din orice cauză pentru cei care au băut două sau mai multe căni pe zi, comparativ cu cei care nu beau ceai.

Consumul de ceai a fost, de asemenea, legat de un risc mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare, a bolii cardiace ischemice și a accidentului vascular cerebral, informează eatingwell.com.