Cioclovina 1, așa cum a fost numit craniul după Peștera Cioclovina Uscată, acolo unde a fost reperat, a ridicat serioase probleme cercetătorilor, care au dorit să localizeze exact în timp originea acestuia.

Cioclovina 1 prezintă o fractură care se pare că a fost chiar cauza morții individului, oamenii de știință dovedind în urma unor teste că rana a fost provocată de un alt individ nicidecum de un accident nefericit, informează ziaruldehunedoara.ro. În plus, analizele au demonstrat clar că fracturile nu au fost provocate după ce individul și-a pierdut viața.

Conform rezultatelor, Cioclovina 1 a trăit în urmă cu aproape 28.510 ani în zona munților Șureanu, la aproximativ 30 de kilometri de Sarmizegetusa. Cel mai vechi craniu uman găsit are peste 43.000 de ani și a fost găsit în Sima de los Huesos, în Spania.

Practic, craniul aparține unui Homo Sapiens, adică omul modern, și reprezintă una dintre primele versiuni ale acestuia găsite în Europa. Inițial, s-a crezut că acesta este al unui om de Neanderthal, dar studiile făcute recent de un grup de cercetători din Europa a contrazis această teorie.

 

 

Te-ar putea interesa și: