Cea mai veche biserică creştină

Cea mai veche biserică creştină

Arheologii iordanieni pretind că au descoperit cea mai veche biserică creştină, ce datează din perioada 33-70 AD. Ea ar fi fost folosită de un grup de 70 de creştini, drept lăcaş de cult, dar şi pe post de casă. Aceştia au fugit de persecuţia din Ierusalim.

Una dintre cele mai vechi biserici creştine este în prezent biserica Sf. Georgeous, din oraşul Rihab, Iordania, în apropiere de graniţa cu Siria. Biserica Sf. Georgeous a fost construită în anul 230 AD.

Recent, un grup de arheologi iordanieni au descoperit o grotă necunoscută sub biserica Sf. Georgeous, relatează BBC. Arheologul Abdul Qader Al-Hassan, directorul studiilor arheologice din Rihab, crede că această grotă datează de dinainte de anul 70 AD. şi că ar fi fost folosită pe post de capelă sau biserică. Grota are o lungime de aproape 12 metri şi o lăţime de aproape 7 metri.

Ceea ce îl face pe Abdul Qader Al-Hassan să creadă că această nou grotă a fost folosită pe post de capelă este configuraţia şi aşezarea pietrelor descoperite înăuntru, care sugerează forma unul altar circular, despărţit de celelalte compartimente ale încăperii. Această configuraţie este asemănătoare cu cea a unui altar similar descoperit într-o altă biserica.

Ne puteți urmări și pe Google News

În interiorul grotei au fost descoperite produse de olărie şi felinare purtând inscripţia "Georgeous". Tot în grotă s-a descoperit un tunel către un bazin care aproviziona cu apă locuitorii grotei. În biserica Sf. Georgeous există şi o inscripţie ce se referă la "cei 70 iubiţi de Dumnezeu", ceea ce face arheologii să creadă că e vorba de cei 70 de creştini menţionaţi de religia mozaică, care ar fi părăsit Ierusalimul în urma persecuţiilor.

Abdul Qader Al-Hassan presupune că aceştia ar fi construit la început grota, pe care apoi urmaşii lor au transformat-o în biserica Sf. Georgeous, odată ce persecuţia creştinilor a încetat. Următorii paşi sunt desigur escavarea atentă a grotei, în mod special a tunelului de apă. Deja în jurul ei au fost descoperite o inscripţie veche, monede şi cruci făcute din fier.

Momentan, comunitatea ştiinţifică internaţională se arata sceptică la propunerea că recent descoperita grotă ar fi o capelă sau biserica mai veche de anul 70 AD.

(13:15)