Cea mai spectaculoasă paradă de colindători din România! Este o tradiție veche de peste 200 de ani
- Emma Cristescu
- 1 ianuarie 2022, 18:11
În prima zi din an, străzile din Păuneşti prind culoare! Localnicii participă la parada colindătorilor mascaţi, o tradiţie veche de peste 200 de ani. Aceasta sperie spiritele rele și aduce noroc noului an.
"Obiceiul la noi în comună este vechi de peste 200 de ani. Colindătorii mascaţi defilează pe străzile comunei, în lung şi lat, în zgomot de tălăngi, într-un spectacol plin de culoare. Masca reprezintă anul care urmează, iar zgomotul tălăngilor are menirea de a alunga spiritele rele. Tradiţia spune că în acest fel, spiritele rele ale anului trecut lasă loc unui an mai bun, cu sănătate şi belşug", a declarat directorul Centului Cultural din Păuneşti, Marian Chiriac.
La paradă se pot admira măști tradiționale din piei de oaie, iar persoanele noi își confecționează măști acasă.
Cea mai spectaculoasă tradiție din România
"Măştile sunt confecţionate în principal din piei de oaie. În ultimii ani, primăria ne-a ajutat şi avem şase măşti la Căminul Cultural, pentru diferite evenimente, pentru că suntem invitaţi la festivaluri din toată ţara. Ele reprezintă 'ungheşii' şi 'babele', şi sunt principala atracţie a paradelor. Dar în prima zi a anului, zeci de persoane din comună se alătură alaiului nostru, cu măşti şi care alegorice reprezentând diferite scenete şi momente din viaţa de zi cu zi. Măştile sunt în general diferite de la an la an. Ele evoluează ţinând cont şi de specificul anului care a trecut. Fiecare păuleştean îşi face masca acasă, aşa cum consideră că îl reprezintă", a povestit Marian Chiriac.
Pentru o paradă de succes, organizatorii se pregătesc cu un an înainte. Oamenii din toată țara vin să admire una dintre cele mai vechi tradiții. Spectacolul a ajuns să fie cunoscut în întreaga lume, ba chiar se va scrie o carte despre acest obicei.
"Un jurnalist din Germania, pasionat de fotografie, care lucrează la acest moment la o carte despre datini şi tradiţii de iarnă din întreaga lume, a venit luna aceasta la noi în comună pentru a include şi măştile noastre tradiţionale în această carte. Nu ştiu exact de unde a auzit despre noi, probabil ne-a văzut la vreun festival internaţional la care am participat. Dar a fost interesată şi a venit special de la Berlin pentru a fotografia măştile noastre, care vor fi la loc de cinste alături de alte măşti din Italia, Spania, Slovenia, Maroc sau Germania", a spus Marian Chiriac, potrivit agerpress.