Cea mai masivă stea văzută vreodată. Astronomii o numesc „văduvă neagră”. Cât de periculoasă este

Sursa:NASA

Astronomii au văzut cea mai masivă stea neutronică, („văduva neagră”) din Univers. Specialiștii au precizat că ea se învârte în jurul axei proprii de 707 ori pe secundă și că are masa de aproximativ 2,35 ori mai mare decât a Soarelui.

Astronomii au observat cel mai masiv exemplu cunoscut al unei stele neutronice. Ea poartă și numele de „văduva neagră”. Cercetătorii au declarat că această stea neutronică, despre care au aflat că se învârte în jurul axei proprii de 707 ori pe secundă, are masa de aproximativ 2,35 ori mai mare decât a Soarelui și este cel mai inedit obiect cosmic.

Dacă masa ar fi fost și mai mare, ea ar fi format o gaură neagră. O stea neutronică este nucleul compact al unei stele masive care a explodat ca supernovă la capătul vieţii sale stelare.

Cercetătorii au mai precizat că au depistat câmpuri magnetice foarte puternice, denumite pulsar, care eliberează fluxuri de radiaţii electromagnetice. Când steaua se rotește, fluxurile par să pulseze.

„Cu cât o stea neutronică este mai grea, cu atât mai densă este materia din interiorul său. Această stea este cea mai masivă stea neutronică cunoscută şi prezintă cea mai mare densitate a materiei din Universul observabil.

Sursa foto: NASA

Dacă ar fi fost mai grea, s-ar fi prăbuşit în sine şi ar fi format o gaură neagră, iar atunci materia din interior ar fi fost dincolo de orizontul evenimentului, ascunsă pentru totdeauna de orice observaţii posibile”, a declarat Roger Romani, director al Centrului pentru Ştiinţe Spaţiale şi Astrofizică al Universităţii Stanford, coautor al studiului despre această stea neutronică, publicat în Astrophysical Journal Letters.

Ce este o stea neutronică

Cu toate astea, astronomii nu știu toate informațiile despre această stea masivă. „Şi cum deocamdată nu ştim cum se comportă materia la astfel de densităţi, existenţa acestei stele neutronice reprezintă o dovadă importantă a acestor extreme fizice”, a adăugat el.

Această stea neutronică, care se află în Calea Lactee în direcţia constelaţiei Sextantul, poartă denumirea de catalog PSR J0952-0607 şi este localizată la aproximativ 20.000 de ani lumină de Pământ.

Stelele care au masa de cel puţin 8 ori mai mare decât a Soarelui transformă hidrogenul în elemente mai grele prin procesul de fuziune termonucleară din nucleul lor, potrivit Agerpress.