Cea mai mare tragedie din Mediterană, după naufragiul unui vas cu imigranți

Cea mai mare tragedie din Mediterană, după naufragiul unui vas cu imigranți

Alte sute de imigranți africani s-au înecat în Mediterană, în încercarea disperată de a ajunge în Europa. Oficialii europeni promit iar măsuri pentru stoparea fenomenului

Potrivit pazei de coastă italiene, o operațiune majoră de căutare și salvare a fost declanșată după ce barca, de doar 20 de metri lungime, s-a răsturnat în apele Mediteranei, la sud de insula italiană Lampedusa.

Până la ora închiderii ediției, 28 de persoane au fost salvate și 24 de cadavre recuperate din apele mării. Cel puțin alți 900 de imigranți au murit, încercând să traverseze Mediterana, anul acesta.

Încercări disperate

Ne puteți urmări și pe Google News

Agenția ONU pentru Refugiați a anunțat că accidentul este cel mai grav din istoria traversărilor ilegale ale imigranților, cu barca, spre Europa. Marina italiană, cea malteză și alte nave comerciale, în total 20 de vase și trei elicoptere, au fost implicate în operațiunea de salvare, la 210 km de insula Lampedusa și 27 de km de coasta Libiei.

Libienii călătoreau de două zile și au căzut peste bord când au încercat să facă semne disperate, noaptea, unui vas comercial care trecea prin zonă.

Premierul maltez, Joseph Muscat, a declarat, pentru CNN, că ceea ce fac traficanții se numește „genocid”, pentru că îi trimit pe oameni la moarte sigură. Conform estimărilor sale, numărul supraviețuitorilor ar fi de 50.

„Ceea ce se petrece acum este de proporții epice. Dacă Europa, comunitatea globală continuă să nu vadă acest fenomen... vom fi judecați în istorie ca atunci când Europa a închis ochii în fața genocidului de secolul acesta și de secolul trecut”, a spus el.

UE s-a arătat „profund afectată” de naufragiul ambarcaţiunii cu imigranţi şi a anunţat organizarea unei reuniuni a miniştrilor de Interne şi ai Afacerilor Externe pentru luarea de măsuri. „Sunt în joc vieți umane, iar UE în ansamblu are obligația morală și umanitară de a acționa”, a anunțat Comisia, care pregăteşte o nouă strategie privind imigraţia, ce va fi adoptată la mijlocul lunii mai. Potrivit unui diplomat european, reuniunea va fi organizată înainte de luna iulie.

Trafic de ființe umane

Pe de altă parte, preşedintele francez François Hollande a cerut, ieri, organizarea de urgență a unei reuniuni europene a miniştrilor de Interne şi ai Afacerilor Externe, pentru luarea unor măsuri. „Dacă acest bilanţ este confirmat, este cea mai mare catastrofă din ultimii ani din Marea Mediterană”, a declarat liderul de la Elysee.

În opinia sa, este nevoie de o creștere a numărului de nave, mai multe survoluri în zonă și de o luptă mai intensă împotriva acestui trafic (cu fiinţe umane). „Cei care îi aduc pe aceşti oameni la bordul ambarcaţiunilor sunt traficanţi, chiar teroriști, pentru că ei știu perfect că aceste ambarcațiuni sunt nesigure şi vor pune în pericol sute de persoane, chiar în pericol de moarte”, a explicat Francois Hollande.