REALITATE CRUDĂ: Sute de români cară droguri ÎN STOMAC. Filmul unei anchete explozive
- Sergiu Rusu
- 24 aprilie 2012, 17:02
Traficanții sunt nigerieni, arabi, turci. Aceștia apelau la români să racoleze tineri care să transporte droguri peste tot în lume. Fenomenul luase o amploare nebănuită, fiind monitorizați prin Interpol. Zeci de români înfundă pușcăriile din toată lumea pentru trafic de droguri.
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au transmis, luni după-amiază, un comunicat de presă prin care anunţau faptul că un tânăr din municipiul Suceava a fost arestat în Peru, după ce a fost prins transportând peste un kilogram de cocaină în stomac.
„Caravana suceveană” de transportat droguri în stomac
Ce nu au precizat anchetatorii, însă, este faptul că tânărul respectiv este doar un pion într-o mega-afacere în care sute de tineri români sunt folosiţi drept curieri de droguri în folosul unor reţele internaţionale de trafic. La Suceava, de exemplu, potrivit ofiţerilor Antidrog, afacerea a început în 2007, iar printre cei care au pus-o pe picioare se numără chiar copiii unor angajaţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava. În total, reiese din statisticile structurilor de combatere a crimei organizate, peste 130 de tineri suceveni au fost racolaţi pentru a transporta droguri, fie disimulate în bagaje, fie în stomac, prin înghiţirea de caşete cu cocaină ori heroină.
O singură pungă dacă se sparge, cărăușul moare în maxim 10 minute Pentru această metodă, curierii erau testaţi iniţial cu bucăţi de morcovi, de 5-7 centimetri, pentru ca traficanţii să îşi dea seama câte pot înghiţi. În ziua în care urmau să livreze drogurile, cărăuşii nu mâncau nimic, iar cu câteva ore înainte şi pe durata transportului nu aveau voie să consume lichide. După ce treceau de filtrele din aeroporturi şi ajungeau la destinaţie, pentru a putea elimina caşetele cu droguri, transportatorii luau laxative. „O singură caşetă dacă se spărgea, cărăuşul ar fi murit în maxim zece minute”, mărturisea unul dintre ofiţerii care s-au ocupat de caz. Curierii români erau trimişi pe tot mapamondul din America de Sud, Europa de Vest, nordul Africii, sud-estul Asiei până în China.
Câţi bani primea fiecare
Potrivit procurorilor DIICOT Suceava, pentru fiecare transport, curierii erau plătiţi cu sume cuprinse între 2.500 şi 4.000 de euro, iar racolatorii acestora primeau între 1.500 şi 3.000 de euro pentru fiecare curier de droguri racolat. În total, numai de la curierii grupărilor din Suceava s-au confiscat aproape 100 de kilograme de heroină şi cocaină. Poliţiştii şi procurorii din cadrul structurilor de combatere a crimei organizate din judeţul Suceava au reuşit anihilarea a două grupări de racolatori, fiind trimişi în judecată 24 de inculpaţi. Într-unul dintre dosare, s-a dat un prim verdict luna trecută: liderii au primit pedepse de 15, respectiv 10 ani de închisoare, iar restul inculpaţilor câte cinci ani. Sentinţa nu este definitivă şi a fost atacată cu recurs.
Avea 1.100 de grame de cocaină în stomac când a fost prins pe aeroportul din Lima
În ciuda pedepselor mari şi a dramelor a zeci de români care înfundă puşcăriile de pe întreg mapamondul, alţi patru tineri suceveni s-au regândit să pună din nou afacerea curierilor pe picioare. Cei patru au fost săltaţi de ofiţerii Antidrog săptămâna trecută, trei dintre ei, Andrei Şincai (31 de ani), Radu Cozmin Tomaşciuc (26 de ani), Gheorghiţă Florea (26 de ani), fiind arestaţi preventiv de către magistraţii Tribunalului Suceava. Din informaţiile pe care le deţinem, respectivii au racolat mai mulţi tineri suceveni pe care i-au pus să transporte droguri pe relaţia Lima (Peru) – Amsterdam (Olanda). O parte dintre curieri au fost prinşi de autorităţile unor state străine, însă până în prezent a venit confirmarea doar în cazul unuia dintre ei. E vorba despre un tânăr în vârstă de 23 de ani, Dumitru Ovidiu Logofătu, arestat pe data de 3 martie a.c. de autorităţile din Peru, fiind prins pe Aeroportul Internaţional „Jorge Chavez” din Lima, în timp ce transporta cantitatea de 1.100 grame cocaină, disimulată în 46 de capsule îngurgitate.
CAZUL NEGREA
Moartea misterioasă a românului care s-a aruncat de la etajul 20 al unui hotel din China
Printre zecile de curieri de droguri se numără şi un tânăr, Andrei Negrea (23 de ani), din comuna Adâncata, care s-ar fi sinucis în decembrie 2009, aruncându-se de la etajul 20 al unui hotel din oraşul chinez Guangzhou. Cu câteva luni înaintea presupusei sinucideri, un ziar local din Suceava a publicat informaţia că există zvonuri că tânărul respectiv ar fi fost prins cu droguri în China, ţară în care această infracţiune este pedepsită cu moartea. Suspiciunile au apărut în urma interceptării unei discuţii telefonice dintre doi dintre cărăuşi care au rostit numele tânărului din comuna Adâncata şi, printre altele, au vorbit despre faptul că acesta ar fi prins cu droguri în China, lăsând să se înţeleagă că suceveanul nu mai are nicio şansă de scăpare.
Ministrul de externe s-a interesat de soarta lui
Andrei făcea parte dintr-un lot de şapte curieri de droguri trimişi din China, iar el e singurul despre care nu s-a mai ştiut nimic. Informaţiile apărute în presă legate de aceste zvonuri au dus imediat la demararea unor verificări de către Ministerul de Afaceri Externe (MAE), care, în cele din urmă, prin vocea ministrului din acea vreme, Cristian Diaconescu, a infirmat zvonurile. „La Tribunalul Suprem al Republicii Populare Chineze nu este cunoscut un caz Negrea şi niciun alt caz al unui cetăţean român care să fi fost condamnat la pedeapsa capitală”, explica fostul ministrul Diaconescu pe 31 iulie 2009. În decembrie acelaşi an, reprezentanţi ai MAE au anunţat că au fost informate de autorităţile chineze că românul Andrei Negrea s-a sinucis.