Săptămâna viitoare va avea loc ceea ce ar putea deveni ''cea mai mare licitație de artă din istorie''. Vânzarea colecției private a lui Paul Allen, regretatul co-fondator al Microsoft, care include peste 150 de capodopere, inclusiv Les Poseuses, Ensemble (versiunea mică) de Georges Seurat și peisajul La Montagne Sainte-Victoire de Paul Cézanne, ambele fiind de așteptat să se vândă cu peste 100 de milioane de dolari, și celebrul ''Crâng de mesteceni'' al lui Gustav Klimt, care a fost estimat de licitator la 90 de milioane de dolari, este de așteptat să atingă un record de 1 miliard de dolari.
''Visionary: The Paul G. Allen Collection'' va fi vândută de Christie's pe 9 și 10 noiembrie la Centrul Rockefeller din New York Printre minunatele lucrări ale colecției se numără și cele ale lui Botticelli - Madonna del Magnificat - Picasso, Monet, Gauguin, Cézanne și din nou David Hockney, Roy Lichtenstein, Francis Bacon, Lucian Freud și JMW Turner. Allen şi-a ales singur toate lucrările, care acoperă o perioadă de peste 500 de ani, și spre deosebire de mulți miliardari, nu s-a bazat niciodată pe vreun expert în artă pentru a le alege. ''Când priveşti un tablou, priveşti o altă țară, în imaginația altcuiva, așa cum a văzut-o'', spunea Allen în 2016, când au fost expuse unele dintre lucrările din colecţia sa.
Christie's a declarat că vânzarea este ''pregătită să fie cea mai mare și mai remarcabilă licitație de artă din istorie'', capabilă să depășească cifra de 922 de milioane de dolari obţinută în luna mai din vânzarea colecției Macklowe, în urma divorțului magnatului imobiliar Harry Macklowe de soția sa, Linda.
Toate încasările vor fi donate unor organizații de caritate, aşa cum a stabilit Allen, care a murit în 2018, la vârsta de 65 de ani, din cauza complicațiilor limfomului non-Hodgkin. În 2010, când era a 37-a cea mai bogată persoană din lume, cu o avere estimată la 13,5 miliarde de dolari, Allen s-a angajat să lase cea mai mare parte din această avere organizațiilor de caritate. Fundația Paul G Allen Family investește în principal în comunitățile Pacific Northwest, cu accent pe artele regionale, populațiile defavorizate și mediul înconjurător.
Allen, care în 1975 a fondat compania Microsoft împreună cu prietenul din copilărie Bill Gates, a donat de-a lungul vieții peste 2,5 miliarde de dolari pentru salvarea speciilor pe cale de dispariție, pentru a finanța cercetarea în domeniul bioștiințelor și a noilor tehnologii și proiecte de explorare a fundului oceanului.
Max Carter, vicepreședintele Christie’s pentru arta secolelor XX și XI, a declarat pentru The Guardian că, colecția de artă a lui Allen era ''ca priveliștea uluitoare a lui Cézanne asupra Mont Sainte-Victoire... ''. ''De la cele cinci simțuri ale lui Brueghel și fanteziile venețiene ale lui Turner și Manet – continuă Carter – până la capodoperele de la sfârșitul secolului al XIX-lea ale lui Van Gogh, Gauguin și Monet, Birch Woods a lui Klimt și Gran Interior W11 al lui Lucian (după Watteau) Freud, probabil cel mai mare operă de artă din ultimii 50 de ani, colecția se distinge prin viziune și calitate'', notează lastampa.it.
(Traducerea Rador)