Cea mai mare junglă din lume este în pericol. Incendiile afectează tot mai mult pădurea Amazoniană

Cea mai mare junglă din lume este în pericol. Incendiile afectează tot mai mult pădurea Amazoniană Pădurea Amazoniană. Sursa foto: Wikipedia

În urmă cu un an, Carlos Nobre, unul dintre cei mai importanți climatologi brazilieni, era o rară voce optimistă cu privire la viitorul planetei. În vârstă de 73 de ani, unul dintre cei mai buni experți în pădurea tropicală amazoniană, se bucura de faptul că „pentru prima dată, toți liderii din regiune sunt mobilizați pentru a găsi soluții pentru pădure”.

Astăzi, el avertizează că cea mai mare junglă din lume, care este devastată de cele mai grave incendii de vegetație provocate de secetă din ultimele decenii, este în pericol existențial. Lumea riscă „să piardă Amazonul”, a declarat el într-un interviu pentru AFP.

Record de incendii

Un val record de incendii de vegetație, alimentat de seceta severă legată de schimbările climatice și de despăduriri, face ravagii în întreaga Americă de Sud.

Cea mai gravă secetă din istoria recentă a Braziliei a declanșat cele mai mari incendii din țară din ultimii zece ani. Acestea au acoperit cu fum până la 80% din teritoriul țării.

În timp ce mai multe țări, inclusiv Canada, se luptă în mod regulat cu incendii catastrofale, acestea sunt adesea rezultatul unor fulgere naturale care se răspândesc rapid prin vegetația uscată, a declarat Nobre.

Incendii declanșate ilegal

În Amazon, în schimb, majoritatea incendiilor sunt declanșate ilegal de oameni în scopuri agricole.

„Infractorii și-au dat seama că sateliții detectează incendiile doar atunci când focul se extinde la 30 sau 40 de metri pătrați”, a spus Nobre.

„Acest lucru le dă timp să părăsească zona înainte de a fi arestați”, a declarat Nobre.

În februarie, monitorul climatic european Copernicus a anunțat că, pentru prima dată, Pământul a înregistrat 12 luni consecutive cu temperaturi cu 1,5 grade Celsius mai ridicate decât în era preindustrială. Cu patru ani mai devreme decât se prevăzuse.

Încălzirea globală va accelera

Experții avertizaseră că fenomenele meteorologice extreme se vor accelera brusc la pragul de încălzire de 1,5C.

„Nu este o creștere lentă, liniară”, a declarat Nobre.

„În 2024 vedem deja cum frecvența fenomenelor extreme se accelerează și bate recorduri”, a adăugat el. Expertul a citat creșterea «valurilor de căldură, ploilor abundente, secetelor, incendiilor forestiere» printre fenomenele meteorologice extreme. Care au devenit frecvente în unele părți ale planetei.

De la junglă la savană

Nobre a avertizat că incendiile care mistuie bucăți din Amazon riscă să accelereze tranziția către pajiști uscate de savană.

„Dacă încălzirea globală continuă și nu oprim complet defrișările, degradarea și incendiile, până în 2050 vom fi depășit punctul fără întoarcere”, a avertizat el.

„În 30-50 de ani, vom fi pierdut cel puțin 50 % din păduri”, a spus el.

O creștere a încălzirii la 2,5C până în 2050 ar declanșa noi puncte de cotitură, a mai declarat el. Inclusiv „pierderea Amazonului” pur și simplu.

Reducerea schimbărilor climatice

Printre măsurile pe care le-a susținut pentru a reduce încălzirea climatică se numără accelerarea tranziției către energia regenerabilă. Dar și plantarea masivă de copaci în orașe pentru a acționa ca bureți pentru dioxidul de carbon.

Copacii pot contribui la scăderea temperaturilor urbane cu până la 4,5C. Și, de asemenea, la creșterea umidității.

„Bureții urbani reprezintă o soluție foarte importantă în întreaga lume”, informează yahoo.com

Revista presei