Cea mai mare grevă a lucrătorilor portuari din SUA s-a încheiat vineri, după ce timp de trei zile toate transporturile de pe Coasta de Est a SUA au fost sistate, riscând să provoace mari blocaje în comerţul internaţional. Operatorii au ajuns la un acord cu lucrătorii după ce au anunțat o majorare salarială de 62%.
Cea mai mare greva portuară s-a încheiat
Lucrătorii portuari americani şi operatorii portuari au ajuns la un acord provizoriu care va pune capăt imediat unei greve paralizante de trei zile ce a blocat transportul maritim pe Coasta de Est a SUA şi pe Coasta Golfului, au anunţat joi cele două părţi, relatează Reuters și ABC News.
Acordul de principiu prevede o creştere salarială de aproximativ 62% pe o perioadă de şase ani.
Majorarea a fost confirmată pentru Reuters de un lucrător. El urmează să încaseze un salariul mediu la 63 de dolari pe oră, față de 39 cât lua înainte de grevă.
Sindicatul lucrătorilor solicitase o creştere de 77%, în timp ce grupul angajator îşi majorase anterior oferta la o creştere de aproape 50%.
Joe Biden, de partea sindicaliștilor
De la începutul conflictului de muncă, Administrația Biden a transmis că susține revendicările muncitorilor și chiar a făcut presiuni asupra angajatorilor portuari și le-a cerut să majoreze oferta.
Mai mult, el le-a reamintit acestora profiturile uriaşe pe care le încasează industria de transport maritim de la pandemia COVID-19.
Acordul provizoriu „reprezintă un progres esenţial către un contract solid”, a declarat Biden joi. „Negocierea colectivă funcţionează”, a adăugat el.
Greva a împiedicat aprovizionarea zonelor lovite de Uraganul Helene
Greva portuară a avut loc în timp ce statele din sud-estul ţării făceau eforturi să se aprovizioneze după uraganul care a provocate moartea a cel puțin 155 de persoane.
45.000 de lucrători s-au alăturat grevei, fiind cea mai mare întrerupere majoră a activităţii din 1977.
Miercuri, cel puţin 45 de nave pline cu containere care nu au putut descărca erau ancorate în afara porturilor de pe Coasta de Est şi Coasta Golfului.
Greva a afectat 36 de porturi, inclusiv New York, Baltimore şi Houston, care manipulează o gamă uriașă de mărfuri.
Analiștii apreciază că acest conflict de muncă întins pe trei zile a costat economia americană cinci miliarde de dolari.