În timp ce Parisul se pregătește să dezvăluie ceremonia sa unică de deschidere a Jocurilor Olimpice, poliția și forțele armate ale țării pun la punct ultimele detalii ale unei operațiuni de securitate fără precedent.
„Suntem pregătiți”, a declarat un președinte Emmanuel Macron, care pare să nu fi fost afectat de săptămânile de turbulențe politice provocate de recenta sa decizie șoc de a dizolva parlamentul francez.
Operațiunea de securitate implică cea mai mare desfășurare de forțe de securitate pe timp de pace din istoria Franței, cu până la 75 000 de polițiști, soldați și gărzi angajate care patrulează în Paris în orice moment.
Drumurile și stațiile de metrou au fost închise. Au fost ridicate aproximativ 44 000 de bariere. Și a fost creat un sistem elaborat de coduri QR pentru rezidenți și alte persoane care doresc să aibă acces la fluviul Sena și la insulele sale.
În mod inevitabil, au existat probleme inițiale și frustrări într-un oraș care în mod normal ar fi plin de turiști străini.
Parisul diferit
Autoritățile franceze insistă însă că perturbările vor fi atât de scurte, multe dintre baricadele de pe Sena vor fi îndepărtate după ceremonia de deschidere de vineri, cât și valoroase, lumea având parte de un spectacol care va celebra istoria și frumusețea Parisului.
"Nu aș descrie-o ca pe un coșmar. Suntem concentrați și hotărâți”, a declarat generalul Lionel Catar cu un semisurâs. El este responsabil de coordonarea activității celor aproximativ 5.500 de soldați francezi aduși în capitală.
Generalul Catar a recunoscut amploarea „excepțională” a operațiunii de securitate a Jocurilor Olimpice și Paralimpice, dar a explicat că aceasta a evoluat din Opération Sentinelle preexistentă a Franței, un răspuns vechi de zece ani la o serie de atacuri mortale comise de grupuri și indivizi islamiști. "Avem echipe de deminare. Avem echipe canine. Există sisteme anti-drone, radare și scafandri care patrulează pe râul Sena”, a declarat generalul Catar. Decizia de a muta cartierul general operațional de la periferia Parisului la grandioasa și întinsa „École Militaire” din spatele Turnului Eiffel s-a bazat pe sfaturile poliției britanice în urma experienței lor de la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012. "Cred că sediul lor era un pic cam departe de centrul orașului.
Ei ne-au sfătuit să fim aproape de politicienii responsabili și de poliție”, a spus el.
Cooperare militară directă între Franța și Regatul Unit
Aproximativ 250 de ofițeri britanici - și 50 de câini polițiști - se vor afla în Franța în următoarele săptămâni, unii dintre ei alăturându-se patrulelor pe jos franceze din jurul centrului Parisului. Aceștia se numără printre cei 1 750 de polițiști străini din zeci de țări care iau parte la operațiune, inclusiv Spania, Germania, Coreea de Sud și Qatar. "Ne așteptăm ca aproape o jumătate de milion de cetățeni britanici să vină să se bucure de Jocuri. Este pentru prima dată când am reușit să trimitem ofițeri la un eveniment major [în străinătate] în acest mod”, a declarat inspectorul șef Matt Lawler, șeful Centrului național de coordonare a poliției. De asemenea, a existat o cooperare militară directă între Franța și Regatul Unit cu privire la tehnologia anti-drone, în special în timpul ceremoniei de deschidere. Oficialii francezi spun că nu au existat amenințări specifice la adresa Jocurilor, dar că sunt îngrijorați de „terorismul militarizat” - fie din străinătate, fie din interiorul Franței. De asemenea, se concentrează asupra riscului de atacuri cibernetice care ar putea viza sistemele de ticketing și alte infrastructuri, notează BBC.