Oamenii de știință au descoperit bacteria roșie, sferică, care mai târziu a ajuns să fie cunoscută sub numele de Deinococcus radiodurans în urmă cu aproximativ 70 de ani, atunci când au examinat o cutie de carne măcinată care se stricase în ciuda faptului că fusese sterilizată prin expunerea la doze de radiații în intervalul megarad.
Cea mai rezistentă vietate din lume
Cercetările au arătat mai târziu că această bacterie poate rezista de 10.000 de ori cantității de radiații care ar ucide în mod normal o ființă umană, datorită abilității miraculoase de a repara numeroasele rupturi duble catenare a ADN-ului în câteva ore. „ADN-ul său este foarte deteriorat la 1,7 milioane de raduri”, a declarat Michael Daly de la Montana State University-Bozeman pentru Science Daily. „ Există între 1.000 și 2.000 de fragmente de ADN per celulă, dar toate sunt fixate în aproximativ 24 de ore.”
Dar radiațiile nu sunt singurul lucru la care Deinococcus radiodurans este practic impermeabil. De-a lungul anilor, oamenii de știință au descoperit că poate supraviețui condițiilor extreme de secetă pentru perioade lungi de timp, lipsei complete de nutrienți, temperaturilor extreme și chiar golului spațiului cosmic.
În august 2020, studiile efectuate pe Stația Spațială Internațională au descoperit că Deinococcus radiodurans ar putea supraviețui în spațiul cosmic timp de cel puțin trei ani. Mulți cred că această descoperire susține teoria panspermiei, ipoteza că viața există în tot Universul, distribuită în diverse moduri. „S-ar putea să fim generația care să înțelegem originile vieții”, a spus Anne Kinney, directorul Programului de căutare astronomică pentru origini și sisteme planetare al NASA. „Se reduce la „Suntem sau nu centrul universului””.
Determinarea mediului bacteriei
Capacitatea remarcabilă a deinococului radiodurans de a rezista în medii extreme și apoi de a se repara singur a fost studiată pe larg de biologi și oameni de știință, în speranța de a adapta acest mecanism la oameni, pentru a-i ajuta să reziste mai bine la expunerea la radiații și, de asemenea, să gestioneze deșeurile toxice.
Până acum, oamenii de știință nu au reușit să determine care ar putea fi habitatul natural al bacteriei, deoarece a fost observat în medii la fel de diverse precum excrementele de la elefant și granitul din văile uscate din Antarctica.
La câteva decenii după descoperirea sa, deinococcus radiodurans încă deține recordul Guinness pentru „cea mai dură bacterie din lume” și este considerat de mulți drept cel mai rezistent organism descoperit vreodată. Numeroasele sale porecle includ „Super Bug” și „Conan the Bacterium”, potrivit Oddity Central.