Cea mai coerentă aplicație pentru turism promovează Banatul Montan. A fost creată de un tânăr programator
- Georgeta Petrovici
- 6 noiembrie 2017, 15:56
Un tânăr care a crescut bătând munții din Banat a conceput o aplicație care promovează cele mai interesante locuri din regiune. Aceasta e disponibilă gratuit online și oferă informații foarte bine structurate, funcționând deopotrivă ca GPS pentru cei care se încumetă la excursii în zonă pe jos, cu bicicletele sau mașina.
Aplicația lui Georgian Popovici apare ca o hartă a Banatului Montan, cu o serie întreagă de obiective, bine marcate, care, imediat ce sunt accesate, ”deschid” ferestre cu informații și explicații. Traseele spre toate obiectivele din Banatul Montan sunt prezentate pentru turiștii care merg pe jos, cu bicicletele sau cu mașinile, aplicația funcționcând exact ca un GPS, menit să ghideze călătorul spre destinația dorită.
Sunt în total cinci zone de interes în Banatul Montan: Semenic, Herculane, Clisura Dunării, Aurora Banatului și Scorilo. Dacă în primele trei cazuri vorbim de stațiuni binecunoscute, trebuie știut că ultima zonă e supranumită ”enigma Banatului” . ”În această zonă turistică, se delimitează Ţara Gugulanilor, sub forma unui triunghi curbiliniu cu o suprafaţă de 2000 kmp, care începe de la Porțile de Fier ale Transilvaniei, coboară pe Valea Bistrei până la Caransebeş, şi de aici pe Valea Timişului până la ‘Poarta Orientală’ situată între Teregova şi Domaşnea. Cea de-a treia latură este convenţională şi poate fi imaginată peste crestele vârfurilor Godeanu (2229), Ţarcu şi Gugu (2291), ultimul fiind muntele sacru al dacilor și ‘templul’ zeului Zamolxe”, este notat în explicația zonei, pe aplicație. Textele explicative au fost concepute de tatăl lui Georgian, care este ghid turistic și care e cel ce i-a insuflat fiului său dragostea pentru natura din Banat.
Pentru fiecare din cele cinci zone sunt semnalate în detaliu traseele disponibile, urmând categoriile consacrate. De exemplu, cele pedestre au patru variante: roșu - traseu mediu, albastru - traseu ușor, negru - traseu greu și portocaliu - traseu de mai multe zile. Aceeași cromatică logică se regăsește și în simbolurile obiectivelor turistice de pe hartă: cu albastru sunt punctate cele legate de activități cu apă (râuri, lacuri, locuri faine de baie, ponton, Dunărea, etc.); obiectivele verzi sunt celesunt natural (chei, pădure, parcuri naturale, munți, etc.), cele maro sunt obiectivele construite de om (muzee, teatre, cale ferată, etc.). De asemenea pe hartă sunt semnalizate traseele pentru biciclete sau mașini, respectând înțelesul culorilor semnalate mai sus.
După cum ne spune Georgian, în perioada următoare, toate informaţiile de pe aplicația Banatul Montan vor fi publicate şi în limbile engleză şi germane, urmând ca în câteva luni, aplicația să se regăsească și în variantele pentru telefoanele mobile.
Georgian Popovici este din Reșița, are 25 de ani și lucrează ca programator la Timișoara. ”Îmi place ceea ce fac și sper să fac ceva bun pentru zonă, care să orienteze bine lucrurile” a declarat pentru EVZ tânărul.