De-a lungul timpului, misterul a planat în jurul insulei Diego Garcia. Acest loc din Oceanul Indian este controlat de două dintre puterile importante ale lumii. Recent, o jurnalistă BBC a avut acces în perimetrul respectiv. După aceasta experiență, Alice Cuddy a povestit ce se află în perimetrul protejat de SUA și Marea Britanie.
Insula Diego Garcia, unul dintre cele mai misterioase locuri din lume
Acest loc misterios se află în mijlocul Oceanului Indian și face parte din Arhipelagul Chagos. Conform jurnalistei BBC, această insulă îndepărtată este un paradis al vegetației luxuriante și al plajelor cu nisip alb, înconjurate de ape albastre cristaline.
Dar aceasta nu este o destinație turistică. Este strict în afara limitelor pentru majoritatea civililor - locul unei baze militare secrete din Marea Britanie și SUA, povestește jurnalista.
Insula, care este administrată de la Londra, se află în centrul unei dispute teritoriale de lungă durată între Marea Britanie și Mauritius. De altfel, negocierile între cele două puteri s-au intensificat în ultimele săptămâni.
„BBC a obținut un acces fără precedent pe insulă la începutul acestei luni.„Este inamicul”, glumește un ofițer de securitate privată în timp ce mă întorc în camera mea într-o noapte pe Diego Garcia, numele meu evidențiat cu galben pe o listă.
Luni de zile, BBC luptase pentru accesul pe insula - cea mai mare din Arhipelagul Chagos. Am vrut să acoperim un proces istoric care se desfășoară în justiție pentru tratamentul tamililor din Sri Lanka, primii oameni care au depus vreodată cereri de azil pe insulă, care au rămas blocați acolo de trei ani. Au fost purtate bătălii juridice complexe cu privire la soarta lor și o judecată va stabili în curând dacă au fost reținuți ilegal”, a explicat Alice Cuddy.
Nu există zboruri comerciale până la această destinație
Diego Garcia se află la 1.000 de mile (1.600 km) de cea mai apropiată zonă de uscat. În plus, această insulă figurează pe listele celor mai îndepărtate locuri din lume. Nu există zboruri comerciale, iar drumul pe mare nu este mai ușor - permisele pentru bărci sunt acordate doar pentru insulele exterioare ale arhipelagului.
Pentru a intra pe insulă ai nevoie de un permis, acordat doar persoanelor cu legături la instalația militară. O altă variantă ar fi obținerea de la autoritatea britanică care conduce teritoriul.
Avocații guvernului britanic au încercat să blocheze accesul BBC, însă permisiunea a fost dată în baza hotărârii Curții Supreme. Statele s-au opus ulterior, anunțând că nu vor oferi hrană, transport sau cazare.
„Așa cum sa discutat anterior, Statele Unite sunt de acord cu poziția HMG [Guvernul Majestății Sale] conform căreia ar fi de preferat ca membrii presei să urmărească audierea virtual de la Londra, pentru a minimiza riscurile la adresa securității Facilității”, se arata în trimisă. de guvernul SUA.
Ce a găsit jurnalista pe insulă
Acest perimetru este situat la jumătatea distanței dintre Africa de Est și Indonezia. Conform jurnalistei, locul este împânzit de structuri militare.
Pe insula însăși, zăresc mașini de poliție britanică și un club de noapte numit Brit Club. Trecem pe lângă drumuri numite Britannia Way și Churchill Road. Dar mașinile circulă pe dreapta, așa cum se întâmplă în SUA. Suntem conduși într-un autobuz galben strălucitor care amintește de cele școlare americane.
Dolarul american este moneda acceptată, iar prizele de curent sunt americane. Mâncarea oferită nouă pentru cele cinci zile include „tater tots” - o garnitură populară americană cu cartofi prăjiți - și biscuiți americani.
În ultimii ani, teritoriul a costat Regatul Unit zeci de milioane de lire sterline, cea mai mare parte a acestora fiind clasificată în „costurile migranților”. Comunicările obținute de BBC între oficialii biroului de externe în iulie cu privire la tamilii din Sri Lanka avertizează că toate „costurile sunt în creștere și cea mai recentă prognoză este că acestea vor fi de 50 de milioane de lire sterline pe an”.
Atmosfera de pe insulă se simte relaxată. Trupele și antreprenorii trec pe lângă mine pe biciclete și văd oameni jucând tenis și windsurfing.
Un cinematograf face reclamă la proiecții de Alien și Borderlands și există chiar și o pistă de bowling și un muzeu cu un magazin de cadouri atașat, deși nu am avut voie să intru.
Trecem pe lângă un loc de fast-food numit Jake’s Place și un petic de pământ pitoresc de lângă mare, cu un panou pe care scrie: „You olde swimming hole and picnic area”. Tricourile și cănile cu marca Diego Garcia sunt la vânzare pe insulă, povestește Cuddy.
Împânzită de structuri militare
Exercițiile militare pot fi auzite dimineața devreme. Insula are o frumusețe naturală uimitoare, de la vegetație luxuriantă până la plaje albe curate. Aceasta găzduiește cel mai mare artropod terestru din lume - crabul de cocos. Personalul militar avertizează asupra pericolelor rechinilor în apele din jur.
Site-ul Biot se laudă că are „cea mai mare biodiversitate marine din Marea Britanie și teritoriile sale de peste mări, precum și unele dintre cele mai curate mări și cele mai sănătoase sisteme de recif din lume”.
Când Marea Britanie a preluat controlul asupra Insulelor Chagos, au căutat să-și evacueze rapid populația de peste 1.000 de oameni pentru a face loc bazei militare.
Oamenii sclavi au fost aduși în Insulele Chagos din Madagascar și Mozambic pentru a lucra la plantațiile de cocos sub dominația franceză și britanică. În secolele următoare, ei și-au dezvoltat propria limbă, muzică și cultură, a mai spus jurnalista.
Un alt document guvernamental spunea că insulele au fost alese „nu doar pentru locația lor strategică, ci și pentru că nu aveau, în toate scopurile practice, nicio populație permanentă”.