Ce zice ministrul Adrian Câciu după ce OMV a scăpat de taxa de solidaritate

Ce zice ministrul Adrian Câciu după ce OMV a scăpat de taxa de solidaritate Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EEC

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a venit cu o primă reacție după ce grupul OMV a anunțat că nu va plăti taxa de solidaritate în România, ci în Austria.

Câciu a reamintit că nu e vorba de a lăsa pe cineva să nu plătească acest impozit pe profitul excepțional și a precizat că datele fiscale vor fi disponibile la finalul lunii februarie, datele finale vor fi disponibile prin declarație pe impozit pe profit în iunie.

Fac diferența între un anunț fiscal și unul de marketing de bursă. E un anunț pe bursă prin care se exprimă o opinie. Credem că nu intrăm sub scopul acestei ordonanțe”, a spus ministrul Finanțelor, cu referire la anunțul făcut de grupul OMV.

Adrian Câciu, despre taxa de solidaritate pentru companiile din energie

Potrivit celor de la OMV, compania ar urma să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi rafinarea petrolului.

Ne puteți urmări și pe Google News

În replică, ministrul Finanțelor a spus că ordonanța nu este împotriva sau referitoare la vreo companie în mod expres, ci este vorba despre toate companiile care au activitate în domeniul energiei.

„Reprezintă transpunerea unui regulament european care a apărut în octombrie 2022 și a fost preluat de acolo cuvânt cu cuvânt cum este prevăzută supraimpozitarea sau contribuția de solidaritate. Singurul lucru pe care l-a făcut statul român, având această oportunitate, a stabilit un nivel de impozitare la 60%, dar a spus, în schimb, dacă faci investiții, îți pot da înapoi din banii cu care te-am impozitat dacă vii cu un plan de investiții”, a explicat ministrul.

Ministrul Finanțelor vrea să vadă mai multe investiții

Câciu a afirmat că sunt foarte multe declarații că vom face în România și mai puține fapte, dar în acest caz mai așteaptă să vadă rezultatele. Apoi, el a ținut să reamintească faptul că nu trebuie să uităm că firmele din domeniul energetic deja sunt supraimpozitate.

„Aici există încă un instrumente de supraimpozitare care se adaugă celorlalte. Nu e vorba de a lăsa pe cineva să nu plătească acest impozit pe profitul excepțional. Pentru ce să-l plătească? Nu se duce nici în zona de pensii și nici în zona de salarii. Acest supraimpozitări au o destinație foarte clară - pentru compensarea prețului la factură și pentru investiții în domeniul energiei. Se întorc oarecum către sector, dar să vedem investiții”, a mai spus Adrian Câciu, potrivit antena3.ro.