La ce companii vinde statul acțiuni în perioada următoare

La ce companii vinde statul acțiuni în perioada următoare

Guvernul caută investitori pentru pachete minoritare din Petrom, Transelectrica, Transgaz şi Romgaz până la finele lui 2011 sau începutul lui 2012, potrivit scrisorii de intenţie a guvernului incluse în cadrul raportului de evaluare a celei de-a şaptea misiuni în România a FMI.

Scrisoarea de intenţie vizează măsurile pe care guvernanţii şi-au propus să le ia în perioada 2011 – 2012, când se va derula noul acord de tip stand by cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Potrivit documentului, guvernul va elabora planuri strategice pentru companiile de stat, până la finele lui iulie. Acestea vor include informaţii privind viabilitatea companiilor şi vor identifica paşii ce trebuie parcurşi spre închiderea, viabilizarea sau privatizarea companiilor. Totodată, planurile vor include măsurile concrete de reducere a arieratelor acestor companii.

Capitalul de care au nevoie companiile din energie va fi adus prin atragerea unor investitori, prin listări la bursă sau vânzarea către parteneri strategici. Planul guvernamental implică vânzarea unui pachet de 10% din acţiunile Petrom, a 15% din Transelectrica, până la sfârşitul anului, 15% din Transgaz, tot până la sfârşitul anului şi a 15% din Romgaz, până în primăvara lui 2012.

Dacă strategia de formare a giganților energetici nu dă roade până la finele lui 2011, va fi căutată o soluţie alternativă, care ar putea implica vânzarea unor participaţii majoritare la unele companii din energie. Totodată, statul va face o analiză pentru vinderea participației pe care o mai deține în Oltchim.

Statul caută investitori pentru CFR Marfă şi Tarom

Totodată, activele viabile ale Termoelectrica vor fi separate de celelalte, iar restul operaţiunilor companiei vor fi închise.

Statul va încerca totodată atragerea unui investitor pentru un pachet minoritar din CFR Marfă, până la finalul lui 2011, și ar putea privatiza compania atunci când condiţiile de piaţă vor permite.

Totodată, potrivit documentului, CFR Călători ar trebui să îşi reducă pierderile cu 15% şi să nu acumuleze noi arierate în 2011. În cazul CFR Infrastructură, planul urmăreşte reducerea cu 25% a pierderilor şi neacumularea de noi arierate în 2011.

Totodată, autorităţile vor elabora o analiză completă a companiei Tarom, până la finele lui aprilie 2011, existând intenţia de a căuta un investitor strategic pentru companie.

Ne puteți urmări și pe Google News