Ce vrea Putin de la „generalul Armaghedon”. Dezvăluirile unui fost pilot rus despre numirea lui Surovikin

Ce vrea Putin de la „generalul Armaghedon”. Dezvăluirile unui fost pilot rus despre numirea lui SurovikinSursa foto: Kremlin

Gleb Irisov, un fost pilot al Forțelor Aeriene Ruse care a fugit din țară, susține că Vladimir Putin se teme de o posibilă revoltă a generalilor săi după dezastrul din Ucraina.

Acesta susține că îl cunoaște pe noul comandant al trupelor ruse din Ucraina, Serghei Surovikin și precizează că a fost numit în funcție ca urmare a „loialității sale profunde” față de regimul de la Moscova și față de Vladimir Putin.

Gleb Irisov a declarat pentru BBC că decizia numirii lui Surovikin are la bază și o temere „a lui Putin că va avea loc o revoltă a generalilor săi”.

Fostul pilot a mărturisit că a început să se opună guvernului în timp ce era în armată, observând „neglijența" pe care comandamentul său o arăta față de oameni. El a descris războiul ca fiind o „catastrofă" pentru Ucraina și spune că Rusia este un pericol pentru lume.

În schimb, Gleb Irisov este pesimist cu privire la șansele de schimbare în Rusia în viitorul apropiat în ciuda „victimelor uriașe și a efectelor economice grave” ale războiului.

Vladimir Putin l-a numit la conducerea trupelor fostei Armate Roșii pe „generalul Armaghedon”

Războiul din Ucraina are toate șansele să înglobeze momente din ce în cei mai dramatice după ce, disperat, Vladimir Putin l-a numit la conducerea trupelor fostei Armate Roșii implicate în „operațiunea specială” îndreptată împotriva Kievului pe „generalul Armaghedon”, scrie BBC.

„Când am îndeplinit misiuni de luptă în Siria, nu am uitat nici măcar un minut că apărăm Rusia”, a declarat generalul Serghei Surovikin la o ceremonie militară care a avut loc la Moscova, în 2017. Ce înțelege Surovikin prin „apărarea Rusiei” reiese dintr-un raport al Human Rights Watch, care explică în detaliu că tactica preferată a generalului de infanterie este „tocarea” infrastructurii civile fără vreo atenție la alegerea țintelor.

Drept urmare, în Siria, Surovikin a ordonat zeci de atacuri aeriene și terestre asupra unor obiective civile nefiind cruțate „case, școli, unități de sănătate și piețe, locurile în care oamenii trăiesc, lucrează și studiază”, se arată în raport.