Franța se preocupă de refacerea catedralei Notre-Dame. La doi ani de la incendiul care a distrus o parte a celebrului edificiu, în special acoperișul, peste 1.000 de stejari au fost tăiați în întreaga Franță, în păduri publice dar și private, pentru refacerea turlei.
Stejarii au luat calea unor ateliere speciale pentru a fi prelucrați. Trunchiul de stejar va ajuta la construcția celebrei turle – fleșa prăbușită în timpul incendiului din 2019.
Întregul acoperiş, turla octogonală în formă de săgeată a Catedralei Notre-Dame din Paris s-a prăbuşit, pe 15 aprilie 2019, ars de flăcările care au cuprins clădirea veche de secole.
Arborii au fost plantați pe vremea regelui Louis al XIV
RFI a asistat la transportul primilor 4 arbori luați dintr-o pădure situată în nord-vestul Franței. În această pădure, arborii au fost plantați pe vremea regelui Louis al XIV, în urmă cu 350 de ani.
A fost nevoie de două macarale pentru a încărca pe platforma unui tir fiecare dintre aceste trunchiuri de stejar ce are între 200 și 240 de ani, o înalțime de 27 de metri și un metru în diametru, iar fiecare cântărește 15 tone.
O operațiune delicată așadar, o premieră pentru Anthony Jeannot – tehnician la Oficiul Național al Pădurilor. Mărturisește că a dormit foarte prost cu o seară înainte, din cauza acestei operațiuni: „17 generații forestiere s-au ocupat de acești arbori, iar acum, noi, nu trebuie să greșim cu absolut nimic. Lemnul este un material flexibil, iar dacă este ridicat prost el se poate rupe iar în acest caz devine inutilizabil. Iar dacă acum greșim, nu putem face nimic până la toamnă.”
Grinzile vor folosi la susținerea celebrei turle, explică o ingineră din Oficiului Național al Pădurilor: „Trebuia să găsim perla rară efectiv. Nu ne trebuie un lemn complet drept căci avem nevoie de o oarecare înclinație, o curbă, pentru ca apoi pe ele să fie fixate și alte grinzi. A fost complicat așadar să găsim ceva drept dar nu într-o proporție de 100%”.
Grinzile vor fi lăsate la uscat aproximativ 1 an și jumătate înainte de a fi date mai departe pentru a fi prelucrate de tâmplari. Catedrala ar urma să se deschidă în 2024.