Premierul Ludovic Orban a anunțat duminică seara într-o intervenţie la televizor că posibila creștere a pensiilor trebuie să se bazeze pe realitatea economică și că PNL și-a propus să modifice legea în acest sens.
„În programul nostru de guvernare am prezentat cum vedem creșterea pensiilor. Trebuie să aibă un fundament în realitatea economică, pentru că nu pot să mărești pensiile și după aia să nu ai bani să plătești pensiile. Creșterea trebuie să se bazeze pe compensarea pierderii puterii de cumpărare datorate inflației și pe creșterea cu un procent din creșterea salariului mediu brut, noi am spus un procent nu 50%, cât era înainte, ci până în 58,5%. De ce? Că am scos cât e partea de taxe și contribuții, 41,5%. Acesta e mecanismul de creștere a punctului de pensie pe care îl propunem și pe care vrem să îl folosim”, a declarat Ludovic Orban la România TV, citat de Antena 3.
Întrebat dacă pentru acest lucru va fi modificată legea, premierul Orban a spus: „Evident că vom modifica legea”.
„Cu cât este creșterea economică este mai puternică, mai rapidă, cu atâta crește pensia mai mult și crește și puterea de cumpărare”, a mai spus premierul. El a precizat că Guvernul a crescut punctul de pensie cu 14%, în condițiile în care inflația a fost de 2,2%.
Premierul României a explicat că pentru creșterea pensiilor, în condițiile în care nu mai pot fi majorate contribuțiile, trebuie să crească veniturile la fondul de pensii, fie prin creșterea numărului de angajați, fie prin creșterea salariilor.
Pe de altă parte, șeful Executivului a susţinut, într-un interviu acordat Agerpres, că creşterile de salarii din sectorul public trebuie să urmeze creşterile din sectorul privat pentru că sustenabilitatea unor salarii în sectorul public, a unor cheltuieli în sectorul public trebuie să fie dată de puterea economică care duce la veniturile pe care le colectează bugetul de stat.
„Obiectivul programului nostru de guvernare este creşterea veniturilor românilor, indiferent dacă veniturile provin din salarii în mediul privat sau salarii în sectorul public, pensii, sau dividente sau alte categorii de venituri, venituri din drepturi de autor. Obiectivul nostru este creşterea acestor venituri. Sigur că întotdeauna creşterea în sectorul public trebuie să urmeze creşterii din sectorul privat – asta este o regulă.
Din păcate, PSD la noi a întors practic piramida cu vârful în jos. Creşterile din sectorul public trebuie să urmeze creşterile din sectorul privat pentru că sustenabilitatea unor salarii în sectorul public, a unor cheltuieli în sectorul public trebuie să fie dată de puterea economică care duce la veniturile pe care le colectează bugetul de stat. Ne dorim un stat modern, digitalizat, cu spirit antreprenorial şi un partener al iniţiativelor venite din societate.”, a spus Ludovic Orban, informează România TV.