Ce trebuie să ştiţi despre grăsimile din sânge

Ce trebuie să ştiţi despre grăsimile din sânge

Acestea vă pot pune viaţa în pericol dacă nu le măsuraţi corect.

Dacă a venit momentul să vă faceţi analizele de sânge, verificaţ i grăsimile din organism pe componente. Contează atât valorile colesterolului bun (cel care curăţă arterele), cât şi cele ale colesterolului rău, care predispune la infarct. În cazul în care se dovedeşte că aveţi „gene rele“ şi riscaţi să vă îmbolnă viţi, ţineţi minte că regimul alimentar echilibrat reduce cu până la 60-70% riscul de boală cardiovasculară.

1. Cât de important este să măsuraţi colesterolul total?

Cu cât valorile colesterolului total sunt mai mari, cu atât mai rău pentru organism. Când vă testaţi grăsimile din sânge, este bine să evaluaţi atât colesterolul cel rău (LDL), cât şi colesterolul bun (HDL). Dacă aveţi în vedere doar colesterolul total, este posibil să nu identificaţi corect riscul de boală cardiovasculară. Puteţi să aveţi colesterolul total în limite normale, dar „grăsimile rele“ să aibă valori ridicate, şi riscul de boală cardiacă să fie mare.

„Dacă veţi face analize doar pentru colesterolul total, veţi obţine valori orientative, ceea ce nu este rău. Totuşi, ideal ar fi să verificaţi colesterolul pe fracţii“, explică medicul Luminiţa Iliuţă, cardiolog la Institutul „C.C. Iliescu“, Fundeni. Atenţia trebuie să fie sporită, în condiţiile în care colesterolul mare nu dă simptome. „Sunt persoane care dezvoltă sub piele chisturi de grăsime, dar nu este o regulă pentru identificarea colesterolului crescut“, adaugă medicul Luminiţa Iliuţă. Pentru tinerii care au cât de cât o dietă echilibrată şi fac miş- care, valorile normale ale colesterolului sunt sub 120. În cazul persoanelor trecute de 50 de ani, care au suferit şi intervenţii cu stenturi (tuburi care dilată vasele de sânge), grăsimile din sânge trebuie să fie sub valoarea de 85.

2. Este mai importantă dieta decât istoricul de familie?

Genele sunt foarte importante când vine vorba despre o afecţiune. „Chiar dacă regimul alimentar este unul echilibrat, riscaţi să dezvoltaţi o boală cardiovasculară, în cazul în care moştenirea genetică este proastă. „Totuşi, nu vă obişnuiţi să daţi vina pe gene. O dietă echilibrată, săracă în grăsimi, bogată în fructe şi legume, reduce cu până la 60-70% riscul de boală cardiovasculară.

3. Când este cazul să luaţi medicamente contra grăsimilor din sânge?

Orice persoană care suferă de o boală cardiovasculară poate lua statine (medicamente care scad colesterolul). Acestea reduc riscul de infarct şi alte evenimente cardiace. Totuşi, şi cei care nu suferă de boli cardiovasculare pot lua aceste medicamente, dacă prezintă riscuri. Alături de dieta săracă în gră- simi, acestea scad valorile colesterolului rău. „Când valorile colesterolului total sunt mari, peste 300, se impun aceste medicamente“, avertizează medicul cardiolog Luminiţa Iliuţă. În cazul vârstnicilor şi fumătorilor, tratamentul cu statine poate fi prescris dacă valorile colesterolului sunt peste 220.

Chiar dacă nu sunt bolnavi, oamenii care au probleme cu grăsimile din sânge trebuie să înţeleagă cât de important este să-şi ia medicamentele cu regularitate, susţin specialiştii. „La început se încearcă limitarea grăsimilor din sânge prin regim alimentar. Dacă în trei luni pacientul nu reuşeşte să ajungă la valori normale ale grăsimilor din sânge, se prescriu medicamente“, completează medicul cardiolog Luminiţa Iliuţă. Specialistul avertizează că aceste medicamente pot avea şi efecte secundare. „Pentru că pot ataca ficatul, este bine să nu fie prescrise de la început, în măsura în care problema se poate corecta cu regim alimentar“, explică ea.

4. În ce măsură poate fi întreruptă terapia anticolesterol?

Dacă nu vă mai luaţi medicamentele, valorile colesterolului vor redeveni mari, după o perioadă scurtă de timp. În multe cazuri, oamenii care au valori mari ale colesterolului rău trebuie să ia medicamente toată viaţa. În plus, trebuie să fie motivaţi să îşi schimbe dieta şi să scadă în greutate.

„Dacă valorile colesterolului scad, dozele de medicamente se reduc la jumă tate pentru o perioadă de timp, apoi se elimină. Condiţia este ca valorile colesterolului şi starea pacienţilor să fie verificate cu regularitate“, sugerează medicul cardiolog.

Ne puteți urmări și pe Google News