Ce trebuie să faci pentru a avea o factură mai mică la curent în această iarnă

Ce trebuie să faci pentru a avea o factură mai mică la curent în această iarnăSursa: Pixabay

Facturile la energie vin din ce în ce mai mari, iar românii sunt nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar la fiecare final de lună. După ce Guvernul a decis reducerea plafonului de consum lunar, consumatorii casnici caută soluții pentru a se încadra în noul plafon anunțat de autorități.

Executivul a anunțat o reducere cu 15% a plafonului de consum lunar pentru compensarea facturilor de la 300 de KWh oră, la 255 KWh.

Diferența de plafon înseamnă, mai exact, consumul unei mașini de spălat rufe în 20 de ore de funcționare. Românii au început să caute soluții pentru a putea face față facturilor care vor crește din nou.

Inginerul Octavian Rădan a precizat că în fiecare casă există mai multe variante de consumatori.

„Unul dintre exemple se află aici: cuptorul cu microunde aduce un consum mediu de 3,4 kWh, ceea ce înseamnă 34 kW lunar. La fel, lucrurile pot fi calculate și la o mașină de spălat rufe, care în medie aduce un consum de 2 kW pe oră. Per total, la o utilizare de 20 de spălări pe un program normal ne poate aduce într-o lună un consum de 40 kW”, a spus Rădan, potrivit Digi24.

Iarna grea pentru România. Facturile la energie vor exploda

De asemenea, specialistul a mai precizat că frigiderul face parte din categoria electrocasnicelor care consumă mult, în special în sezonul de vară. Chiar dacă are un consum mediu de 30 kW, acesta poate crește în funcție de cât de plin sau de câte ori este deschid.

Mai mult, și aerul condiționat are un consum de 3,4 kW pe oră, iar dacă funcționează 10 ore pe lună, acesta poate consuma 34kW. Totodată, Cuptorul electric, pe de altă parte, consumă 34 kW/ lună, iar mașină de spălat – 40 kW/ lună.

Pentru a reduce consumul de energie electrică este recomandat achiziționarea de becuri economice, care sunt eficiente energetic și evitarea obiceiului de a lăsa becurile aprinse în camerele nefolosite.

O altă soluție pentru reducerea consumului de energie ar fi scoaterea din priză a electrocasnicelor care nu sunt esențiale la plecarea în concedii sau pe perioade mai multe de timp.

Reamintim că din 1 martie 2021, UE a introdus clasele energetice A+, A++ sau A+++, pentru a-i ajuta pe cetățenii europeni să aleagă în cunoștință de cauză și să reducă facturile la energia electrică.