Ce-ti spune "Desteapta-te, romane!"?

Ce-ti spune "Desteapta-te, romane!"?

Evenimentul zilei va propune o discutie pe o tema care ar putea fi luata in considerare si de autoritati. AUDIO

Ne mai reprezinta actualul imn? Ar trebui schimbat sau, din contra, tocmai schimbarile repetate ne-au adus in situatia de a nu-l mai simti ca simbol?

"Putine lucruri exemplifica mai bine coeziunea unei natii decat atitudinea in fata imnului national", scria in urma cu doua luni Radu Parashivescu.

Romanii au avut din 1866 cinci imnuri de stat, dintre care doar "Traiasca Regele" a "domnit" timp indelungat ( 1866  - 1948 ).

Ne puteți urmări și pe Google News

"Unirea si pacea si munca-s stegar’ / Republicii noi populare". Astfel se sfarseste primul imn al Romaniei comuniste, "Zdrobite catuse", o oda adusa muncitorului, care, alaturi de tarani si ostasi, contribuie activ la zidirea "Romaniei noi".

Cel mai longeviv imn al "erei comuniste" a fost insa "Te slavim, Romanie" ( 1953 - 1977 ), o alta propaganda fatisa pentru intoxicarea populatiei cu idealurile "de partid".

Un imn care slavea "poporul sovietic eliberator", considerat co-fondator al Republicii Populare Romane, cea "Puternica, libera / Pe soarta stapana".

"Trei culori", ultimul imn al perioadei comuniste, este "inspirat" din versurile unui cantec patriotic scris de Ciprian Porumbescu. Unii spun ca "fascinanta" adaptare i-a apartinut chiar lui Nicolae Ceausescu.

In iulie 1976, la Montreal, Nadiei i se canta "Te slavim, Romanie". Peste ani, in 1994, 11 baieti tineau mainile in dreptul inimilor in Statele Unite. Pe fundal rasuna "Desteapta-te, romane!"

Scrisa de Andrei Muresanu in 1848, poezia s-a numit initial "Un rasunet". Versurile au devenit imn al revolutionarilor romani la 1848 si au fost cantate pe o melodie de Anton Pann.

In 1918, la Marea Unire, imnul a rasunat pe Campia Libertatii de la Alba Iulia. Dupa revolutia din 1989, cantecul a fost adoptat ca imn national. In ultimii ani s-a propus scurtarea imnului la patru strofe, invocandu-se faptul ca este prea lung si dificil de memorat.

Alte reprosuri aduse imnului actual al Romaniei este faptul ca versurile sunt perimate, ca nu ne mai reprezinta ca natiune. La polul opus, exista voci care sustin ca "Desteapta-te, romane!" este un cantec mobilizator despre libertate, despre lupta impotriva tiraniei.

Pe un forum francez in care se discuta despre calitatile si defectele „La Marseillaise", o persoana remarca: "Patriotismul sta in suflet. Cant ascult imnul, ratiunea tace, iar sufletul zvacneste". Oare noi, cand ascultam "Desteapta-te, romane!" simtim la fel?

La articolul "Cand se canta imnul" semnat de Radu Paraschivesu, cititorii EVZ s-au impartit in mai multe tabere, sustinand actualul imn sau recomandand schimbarea lui.

Darius, de exemplu, crede ca "Trei culori" a fost un imn adevarat, "care te facea sa vibrezi ca esti roman". In schimb, Calin marturiseste ca "Desteapta-te, romane!" l-a impresionat de cand era copil.

"Poate de aceea nu-mi este indiferent nici acum si ma infioara cand il aud", mai spune el.

Un alt cititor critica muzicalitatea imnului.

"Gama minora da o nota melancolica melodiei, in discordanta cu versurile care spun "Desteapta-te, romane", de parca ar spune "Somn usor".

"Daca n-are nimic sa ne spuna astazi acest imn, mai bine sa-l schimbam. Ar fi pacat sa nu starneasca sentimente in noi", concluzioneaza cel care s-a semnat "un roman".

Tie ce-ti spune "Desteapta-te, romane!"?

Cititi si:

Pozele Unirii

Dorul de tara se aprinde la 1 Decembrie

ISAILA: Cat de patriot sunt? Dar tu?