Ce spune un respectat analist despre negocierile de la Bruxelles

Ce spune un respectat analist despre negocierile de la Bruxelles

,,Deocamdată, ceea ce știm cu certitudine este Comisia Europenă a propus un fond extraordinar de 750 de miliarde. Din aceşti 750 de miliarde de euro s-a mers pe ideea că vreo 500 de miliarde ar putea să fie distribuiţi sub formă de granturi, deci de sume nerambursabile, iar restul de 250 de miliarde ar fi sub formă de împrumuturi, care ar fi rambursabile în anumite condiţii mai avantajoase decât împrumuturile pe care o ţară le-ar obţine pe pieţele finaciare'', a declarat anlistul Aurelian Dochia pentru Rador.

..Dar dincolo de această mare idee de alocare, nu ştim aproape nimic. S-a spus iarăşi că aceste fonduri ar trebui să fie direcţionate îndeosebi către ţările care au fost mai puternic lovite de pandemie şi evident că aici s-ar înscrie Italia, Spania, dar încă o dată nu ştim care vor fi criteriile şi, în funcţie de acestea, care ar fi sumele care ar putea să fie îndreptate către o ţară sau alta. S-a vehiculat o sumă de vreo 33 de miliarde de euro, care ar putea să ajungă în România, dar eu personal nu ştiu pe cel calcule s-a bazat această idee că România ar putea să primească 33 de miliarde'', a mai spus analistul.

,,În al doilea rând, într-adevăr, chiar dacă sumele sunt alocate către ţări după nişte criterii care vor fi stabilite, nu ştim prea bine cum se va proceda în continuare, cum vor fi libere să folosească ţările sumele primite sau dacă vor fi libere să le folosească. Poate că sumele trebuie să fie îndreptate strict către anumite zonje, domenii şi nu sunt atât de mult la discreţia autorităţilor naţionale folosirea acestor sume'', a adăugat Aurelian Dochia.

,,Folosirea acestor sume este foarte probabil să fie legate şi de proiectele mari ale UE, cum este 'Green Deal'-ul, deci proiectul de trecere la o economie fără emisie de carbon. Dacă se pune astfel problema, evident că fiecare ţară trebuie să vină cu nişte proiecte care să se înscrie în aceste mari planuri pe care le are UE'', a continuat analistul.

Ne puteți urmări și pe Google News

,,Mai departe, o mare necunoscută şi din punctul ăsta de vedere mi se pare că discuţia a fost total ignorată şi e clar de ce s-a ignorat această discuţie, este de unde va avea Uniunea Europeană banii ca să plătească împrumuturile pe care le face, aceşti 750 de miliarde de euro, despre care se vorbeşte pentru fondul extraordinar de urgenţă. provenit din sume împrumutate pe pieţele financiare. Evident, Uniunea Europeană poate să împrumute aceste sume, dar în ce condiţii şi cum va rambursa aceste sume, când ele vor ajunge la scadenţă. Aici este o discuţie pe care nimeni nu vrea să o aibă, pentru că este o cutie cu explozivi, pur şi simplu'', a apreciat Dochia.