S-ar putea să fii obișnuit să te trezești noaptea pentru a te duce la toaletă, dar mersul prea des ar putea oferi câteva indicii despre starea ta de sănătate. Nicturia este termenul medical pentru urinarea excesivă noaptea.
Deși lumea este diferită, Dr. Hannah Barham-Brown a spus că a te duce la toaletă o dată sau de două ori pe noapte este un lucru bun. Cu toate acestea, dacă mergeți prea des la toaletă „mai ales dacă se întâmplă de puțin timp, ar trebui să consultați un medic ”, a spus medicul din Yorkshire.
Există zeci de probleme medicale care ar putea cauza urinarea pe timp de noapte. Dar înainte de a vă face griji despre ceea ce ar putea fi, ar putea merita să luați în considerare factorii declanșatori comuni și mai puțin îngrijorători, a spus dr. Hannah. Aceștia includ cofeina, alcoolul și fumatul, în timp ce anxietatea sau stresul vă pot face să credeți că trebuie să urinați chiar dacă nu urinați.
Ea a spus: „Dacă simți nevoia să mergi la toaletă, cu toate că ai fost cu puțin timp în urmă, acest lucru poate indica faptul că ești stresat, astfel încât ai putea încerca niște exerciții simple de respirație pentru a vedea dacă într-adevăr ai nevoie la toaletă sau doar dacă este o reacție normală a corpului atunci când este stresat.”
Alcoolul și băuturile cu cofeină, care includ ceai, cafea și unele băuturi carbogazoase, sunt diuretice, ceea ce înseamnă că determină organismul să producă mai multă urină. Condițiile medicale care pot provoca nicturie includ o prostată mărită, frecventă la bărbații cu vârsta peste 50 de ani. În mod normal, nu amenință sănătatea și se crede că este legată de schimbările hormonale pe măsură ce bărbatul îmbătrânește.
Dar uneori poate duce la complicații, spune NHS, cum ar fi o infecție a tractului urinar (ITU) sau retenție urinară, provocând dureri de stomac și incapacitatea de a face pipi. Există zeci de moduri de a ajuta o prostată mărită, variind de la modificări ale stilului de viață la medicamente.
Cum puteți scăpa de acest stres
Unul dintre cele mai grave motive pentru a urina des noaptea este cancerul de prostată, despre care unul din opt bărbați va primi un diagnostic în timpul vieții. Urinarea frecventă, mai ales noaptea, ar putea fi, de asemenea, un simptom al diabetului zaharat, dintre care tipul 2 este cea mai frecventă formă. Oamenii rar își dau seama că suferă de diabet, câteva semnale ale acestei afecțiuni fiind senzația de sete, pierderea în greutate și mâncărimea în jurul organelor genitale.
Alte cauze ale urinării dese pe timp de noapte includ: vezica urinară hiperactivă, tumori ale vezicii urinare, prostatei sau a zonei pelvine, infecție la rinichi, apnee obstructivă de somn, tulburări neurologice, cum ar fi scleroza multiplă (SM), boala Parkinson sau compresia măduvei spinării. A face prea multe drumuri la toaletă noaptea poate fi un obicei frustrant despre care considerați că nu veți putea scăpa. Dar există câteva sfaturi pentru a ajuta la evitarea acestei probleme, relatează Healthline.
Puteți reduce cantitatea pe care o beți cu două până la patru ore înainte de culcare, puteți evita cofeina și alcoolul, puteți evita alimentele care irită vezica urinară, inclusiv alimentele picante sau acide, ciocolata și îndulcitorii artificiali, puteți face exerciții pentru a îmbunătăți controlul vezicii urinare și senzația de a avea nevoie la toaletă, potrivit The Sun.