Ce spune Ludovic Orban despre carantinarea României. Principala cauză a infectărilor

Ce spune Ludovic Orban despre carantinarea României. Principala cauză a infectărilor

Prim ministrul Ludovic Orban consideră că luarea unor măsuri restrictive la nivel național sau carantinarea, chiar și a unor cartiere din orașele mari, din cauza creșterii cazurilor de îmbolnăviri de COVID-19, nu pot fi luate în calcul, având în vedere că evaluarea și identificarea cazurilor de infectare se efectuează pe unități administrativ teritoriale.

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi seara, la Constanța, că evaluarea indicatorilor, conform legii, se face pe unități administrative, cel mult pe sate, adică grupări de case care au o formă de unitate. „În interiorul localităților e foarte complicat, la orașe mai ales, e foarte complicat de carantinat cartiere sau anumite grupuri de blocuri sau de case. E complicată o astfel de decizie. În București sunt sectoarele care sunt unități administrativ-teritoriale și noi evaluăm și rata de infectare pe fiecare sector în parte, dar este foarte complicat să ne ducem până la nivelul cartierelor”, a explicat premierul.

El nu crede că modul de calcul, în baza raportării la numărul de teste, și nu la numărul populație, trebuie schimbat pentru că „indicatorul pe care îl utilizăm este utilizat în toate țările europene”. Ludovic Orban susține că testarea se face pe baza definiției de caz. „De regulă, testarea este cerută de oameni aflați într-una dintre situațiile care sunt reglementate prin definiția de caz. Este evident că procentul celor pozitivi este relativ mare pentru că se testează cei care au simptome. E același lucru pentru că atunci când aplici indicatorul la mia de locuitori e 1, virgulă sau 2, virgulă, iar când îl aplici la suta de mii de locuitori, mai adaugi două zerouri.

Potrivit premierului Ludovic Orban, nu se poate compara  județul Cluj, și ca număr de populație, și ca mediu urban, cu județul Giurgiu. „Capacitatea de testare a crescut, la ora actuală am depășit 50.000 de teste capacitate și direcțiile de sănătate publică urmăresc modalitatea de testare și urmăresc ca toți cei care îndeplinesc condițiile de testare să fie testați într-un interval de maxim 48 de ore” a precizat Orban. Testele diferă de la județ la județ, iar faptul că în unele zone se fac mai multe se datorează dezvoltării județelor, numărului de populație, numărului de unități care au capacitatea să efectueze această testare.

Problema guvernului, testarea rapidă, nu carantina  

Ne puteți urmări și pe Google News