Oficialului din partea Poloniei i-a fost solicitat să exprime explicit care este atitudinea Comisiei Europene cu privire la noua Lege a Supermarketurilor, respectiv modificărilor aduse Legii 321/2009 privind comerțul cu produse agroalimentare. Cel care a cerut comisarului european o poziție oficială în raport cu Legea Supermarketurilor este europarlamentarul român Mihai Țurcanu, care a primit răspuns oficial pe această chestiune, un răspuns semnat de Elżbieta Bieńkowska și transmis pe data de 16 noiembrie, adică fix acum o săptămână.

“Pentru a clarifica problemele privind conformitatea amendamentelor cu dreptul european, serviciile Comisiei şi autorităţile române sunt angajate într-un dialog bilateral. Rezultatele acestei proceduri de constatare îmi vor influenţa orice decizie ulterioară, în sensul dacă voi merge mai departe sau nu în ceea ce priveşte acest subiect. Prin urmare, la acest stadiu, cu scopul de a asigura că principiul imparţialităţii este respectat în investigaţia noastră, nu mă aflu în poziţia de a comenta mai mult pe baza afirmaţiilor dvs”, se arată în răspunsul comisarului, în sarcina căreia se află monitorizarea piețelor interne, a activității IMM-urilor și a industriei, inclusiv a industriei alimentare, transmite Agrointelingenta.ro.

Poziţia comisarului European vine în contradicţie cu declaraţiile făcute chiar ieri de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. „Recent a venit de la Comisia Europeană o atenţionare de infringement pe prevederea legată de procentul de 51% produse româneşti provenite de pe lanţul scurt, inclusă în Legea 150/2016 ce modifică şi completează Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. În mod normal, există două soluţii: să renunţăm la acest procent de 51% sau să mai tergiversăm o perioadă”, a afirmat Irimescu, pentru Agerpres.

Legea supermarketurilor urma să intre în vigoare la începutul lunii ianuarie 2017. Până atunci, Ministerul Agriculturii trebuia să elaboreze normele metodologice, astfel încât 51% din produse să fie de pe lanţul scurt – în înţelegerea parlamentarilor, produse româneşti.