Ce spun românii despre relaxarea propusă de autorități. Obiceiurile pe care românii le vor păstra mai departe

Ce spun românii despre relaxarea propusă de autorități. Obiceiurile pe care românii le vor păstra mai departe

Măsurile de relaxare adoptate de autorități, în contextul reducerii infectărilor cu noul coronavirus, au un grad ridicat de susținere publică.

Cea mai mare parte a românilor sunt de acord cu ridicarea restricțiilor împotriva COVID-19, inițiate de autoritățile române în ultima lună. Gradul de susținere pentru măsurile de relaxare depășește 75%, conform ultimului sondaj realizat de IRES. Cercetarea vizează percepția publică privind măsurile de relaxare a restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19. Sondajul analizează perioada cuprinsă în intervalul 18 mai – 21 mai 2021, astfel că cercetarea privește măsurile de relaxare adoptate în data de 13 mai.

„Măsurile de relaxare anunțate de autorități în 13 mai sunt agreate de un procent ridicat dintre români, susținerea publică depășind 75% pentru permiterea organizării în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau altor evenimente culturale cu număr limitat de spectatori, vaccinați sau testați, ajungând la 98% pentru revenirea la normal a programului magazinelor”, se arată în comunicatul transmis de IRES.

Potrivit sursei citate, peste peste jumătate dintre respondenți sunt de părere că aceste măsuri au fost luate la momentul potrivit. Mai bine de 25% cred că autoritățile ar fi putut intervene mai devreme în sensul relaxării, iar 17% sunt de părere că au fost luate prea repede.

Guvernul a anunţat noile reguli de relaxare: te-ai vaccinat, ai scăpat de restricţii

Cum au perceput românii măsurile de revenire la normal

Conform graficelor care însoțesc studiul IRES, 98% dintre cei intervievați sunt de acord cu revenirea la normal al programului magazinelor. Alți 89% au o părere foarte bună și bună cu privire la eliminarea restricțiilor privind purtarea măștilor în spații deschise neaglomerate și cu menținerea acesteia în târguri, stații, mijloace în comun etc. Doar 5% dintre români au o părere proastă despre acest lucru.

În acest context, 86% sunt de acord cu reluarea activității în restaurant, cafenele și terase, în intervalul orar 05 – 24.00. La fel, 87% dintre cei întrebați aprobă reluarea activității în săli de sport/fitness, fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, acolo unde incidența cumulate este sub 3 la mia de locuitori în 14 zile.

86% dintre cei care au răspuns sunt de acord cu eliminarea restricțiilor pet imp de noapte în vreme ce 13% consideră că este o decizie proastă.

Permiterea organizării evenimentelor sportive, în aer liber, cu ocuparea a 25% din locurile arenelor sportive este o măsură apreciată de 85% dintre cei care au participat. De asemenea, 79% dintre români se pronunță în favoarea organizării, în aer liber, a spectacolelor, concertelor, festivalurilor sau a altor evenimente culturale, cu participarea a 500 de spectatori, cu purtarea măștii de protecție, pentru persoane vaccinate sau cu test PCR negativ.

Cine a profitat de relaxare și ce obiceuri vor păstra românii

Sociologii au dorit să știe cum au profitat românii de introducerea măsurilor de relaxare. Peste o treime dintre români spun că au profitat, din 15 mai, de relaxarea restricțiilor. Cei mai mulți au fost bărbații, tinerii, cu studii medii și superioare, în special dintre cei care locuiesc în orașe.

Cei mai mulți au renunțat la purtarea măștii în spațiile publice deschise (66%). Aproape un sfert (23%) au circulat după ora 22.00, iar 1 din 10 a participat la o petrecere. Alți 9% s-au plimbat, 5% au mers la cumpărături după ora 21.00, iar 5% au ieșit la un restaurant sau la terasă.

După încheierea pandemiei, 95% dintre români susțin că vor continua să se spele pe mâini, chiar dacă noul coronavirus nu va mai reprezenta un pericol. Trei sferturi dintre cei întrebați susțin că vor păstra distanțarea socială și vor evita aglomerările. De asemenea, 6 din 10 respondenți declară că vor continua să se întâlnească doar în grupuri restrânse, iar peste jumătate dintre participanții la sondaj (58%) declară că vor continua să poarte masca de protecție.

Aproape un sfert (24%) dintre respondenți spun că vor face mai mult cumpărături online, iar aproape 1 din 5 români (19%) susține că va căuta angajatori care să îi permită să lucreze de acasă.

Cercetarea IRES acoperă perioada 18-21 mai

Studiul IRES a fost realizat în perioada 18 – 21 mai 2021 și analizează percepția publică privind măsurile de relaxare a restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19.

Acesta a fost realizat pe un eșantion de 1.341 indivizi cu vîrste de 18 ani și peste. Tipul eșantionului a fost simplu, aleatoriu, reprezentativ pentru populația adultă, neinstituționalizată din România. Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing). Eroarea maximă tolerată a fost de ± 2,7%.

VIDEO. Exclusiv: Măsurile de relaxare care intră în vigoare de la 1 iunie. Documentul va fi discutat în Guvern azi după amiază!

Ne puteți urmări și pe Google News