Ce și cum mâncăm de Paște! 7 reguli ESENȚIALE!

Ce și cum mâncăm de Paște! 7 reguli ESENȚIALE!

Moderaţia trebuie să fie cheia alimentaţiei pentru mesele de Paște, explică un medic specialist în intervenții de urgență. În caz contrar, veţi avea nevoie de serviciul de urgenţă şi ne vom vedea în gardă chiar din prima zi de Paşte.

„Dacă vreţi să petreceți, de Paște, în familie şi nu prin spitale, trebuie respectate câteva reguli simple, indiferent dacă aţi postit sau nu, adaptate eventual patologiei de bază”, spune conf.univ.dr.Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgenţă. Acestea sunt:

1. De Paște, nu daţi startul la supra-alimentare chiar la 12 noaptea, imediat dupa slujbă, ci aşteptaţi până dimineaţă sau, chiar mai bine până la orele prânzului;

2. Alimentele trebuie introduse treptat, după regula „nu toate deodată”, la aceeași masă de Paște. Puteţi începe cu friptură de miel, precedată eventual de o salată de crudităţi, asociată unei garnituri de legume făcute la grătar, urmate dă o felie de ananas crud, nu din conservă, pentru a vă facilita digestia. Cei care au ţinut post trebuie să reia cu prudenţă alimentaţia normală, începand cu brânzeturi, legume, fructe şi carne de pasăre, urmate de cantităţi mici de ciorbă şi drob;

Ne puteți urmări și pe Google News

3. Fiecare masă de Paște trebuie sa conţină doar un singur aliment „concentrat” considerând „concentrat” orice aliment cu excepţia fructelor şi legumelor, aşa că friptura, drobul, sarmalele se vor consuma separat, nefiind recomandate nici măcar amestecurilede friptură cu ouă, al cărnii de miel cu cartofii şi nici consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă;

4. Asiguraţi o pauză de cel puţin jumătate de oră între felurile de mâncare, pentru a evita senzația de suprasaturaţie sau sindroamele dispeptice;

5. Indiferent de starea de sănătate, alcoolul trebuie băut cu prudenţă, putând, mai ales în asociere cu mancarea grasă, să ducă la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare;

6. Precauţii speciale trebuie avute în vedere la cei cu afectiuni digestive, metabolice; (diabet,gută) sau cardiace, ce trebuie să respecte regimul igienodietetic (fără dulciuri, sare etc) şi medimanetos.

7. Nu întrerupeţi de Paște medicaţia cronică pentru a mânca sau bea în exces.

„Apariţia simptomelor digestive precum greaţă, vărsături, dureri absominale, tulburări de tranzit, febră sau frison sau cardiace ce includ dureri precordiale, palpitaţii, cefalee, vertij, indică necesitate de prezentare de urgentă la spital!”, mai spune medicul.

Nu în ultimul rând, excesul caloric va creea suficiente probleme celor care ţin la siluetă.

„Încercaţi să înlocuiţi carnea, dulciurile şi grasimile cu salate şi fructe şi rezervaţi timp pentru plimbări în aer liber sau sport sau veţi fi nevoiţi sau nevoite să ţineţi cură de slăbire mai târziu”, conchide dr. Tudor Ciuhodaru.