Ce se va întâmpla cu românii după Brexit. Mesajul lui Iohannis

Ce se va întâmpla cu românii după Brexit. Mesajul lui Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a dat asigurări că drepturile românilor din Marea Britanie vor fi protejate după Brexit, indiferent dacă acesta se va produce cu acord sau fără.

„Suntem de părere că de departe cea mai bună variantă este un Brexit cu acord și am văzut în ultimele luni o tendință de acceptare a acestei abordări și în partea cealaltă a Marii Britanii. Însă, acolo sunt alegeri pe 12 decembrie. Probabil, în seara de 12 – noi avem Consiliu European pe 12-13 – probabil în seara primei zile de Consiliu vom ști primele rezultate estimative și ne vom da seama cum vor putea evolua lucrurile. Eu cred în continuare, că va prevala înțelepciunea politică și Brexit-ul se va produce la sfârșitul lui ianuarie cu un acord. Niciun român nu trebuie să aibă emoții în ce privește statutul pe care îl va avea după Brexit. Drepturile la muncă, a asigurări sociale, pensii și așa mai departe sunt foarte bine protejate”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a mai punctat că în cazul în care Brexit se va finaliza fără acord românii din Regat nu vor fi afectați, fiind de părere că se poate ajunge la un acord cooperabil cu Marea Britanie pentru a proteja drepturile românilor care lucrează acolo.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În cazul mai puțin probabil, dar nu poate fi exclus, al unui Brexit fără Acord, vom fi în situația de a negocia aceste drepturi într-un cadru bilateral. Și în această situație suntem bine pregătiți. Eu am avut discuții aprofundate, detaliate cu prim-miniștrii britanici, și cu doamna May, și cu actualul prim-ministru, și am constat că există o dorință reciprocă de a proteja drepturile cetățenilor în bilateral și, în acest sens, nu am nicio emoție că vom ajunge foarte rapid la un Acord convenabil și care îi va proteja bine pe românii din Mare Britanie. Deci, și într-o situație, și în alta, românii vor fi protejați, vor exista acorduri bilaterale sau Acordul mare pe Brexit și nu văd niciun motiv de îngrijorare. Repet, prefer, de departe, un Brexit cu acord, dar noi, România, suntem bine pregătiți și pentru cealaltă variantă”, a mai spus Iohannis.