Ce se va întâmpla cu leul în perioada următoare

Ce se va întâmpla cu leul în perioada următoare

Leul a început din nou să dea semne de slăbiciune în fața dolarului american, dar și în fața euro. Ieri a fost prima oară în ultimele două luni în care moneda americană a depășit pragul de 4 lei, ceea ce nu se mai întâmplase de la jumătatea lunii martie. Și euro a trecut de pragul de 4,5 lei, după ce în seara zilei precedente ajunsese chiar la 4,5140 lei.

Căror evoluții de pe piața valutară se datorează scăderea leului? Pe plan local, mișcările în stradă anunțate de noul proiect de lege al salarizării sunt unul din motivele care au speriat investitorii. Cea mai importantă cauză a deprecierii leului pare a fi însă externă, și anume ce se anunță pe piața americană. Mai precis, Fed, sistemul de bănci centrale americane, ar putea crește cât de curând dobânda cheie pentru dolar, potrivit unei minute trimise de cea mai importantă instituție bancară din lume, acum o zi.

În aceste condiții, dacă randamentele oferite de moneda americană vor crește, o mulțime de investiții din lei, dar și din alte monede emergente, vor dispărea, consideră analiștii, mutându-se pe piața americană. Automat, s-ar ajunge la scăderea scăderea leului dar și a celorlalte monede din zonă.

Cât poate dura deprecierea

Investitorii se așteaptă deja, de ceva vreme, ca dolarul să se întărească, așa încât și-au luat din timp măsuri. Cu toate astea, dacă în dobânda cheie la dolar va crește, cel puțin câteva săptămâni ne putem aștepta la presiuni puternice pe leu. Următoarea ședință de politică monetară  a celei mai puternice bănci din lume va avea loc la mijlocul lunii iunie.

În ultima lună, dolarul a crescut cu 2,5% față de leu. De asemenea, euro a crescut cu aproape 1% față de leu, în același interval. Ce înseamnă asta pentru un român care câștigă salariul în lei dar are credit în euro. De exemplu, dacă pentru o rată de 400 de euro plătea acum o lună 1.784 de lei, acum achită 1.800 de lei, așadar cu 16 lei mai mult. Nu este o diferență mare, dar dacă scăderea leului se acutizează, atunci poate deveni greu de suportat.

BNR n-ar trebui să aibă nimic împotrivă

Dacă cu alte ocazii ne puteam aștepta ca Banca Națională să intervină în sprijinul leului, acum nu este cazul. Astfel, Băncii Naționale ar trebui să îi convină, în mod normal, un leu mai slab, consideră analiștii financiari. Odată cu scăderea leului, importurile devin tot mai scumpe, ceea ce ar putea aduce inflația în teritoriul pozitiv, adică exact ceea ce își dorește Banca Națională. Mai mult, un leu slab încurajează și exporturile românești, care dau se asemenea semne că merg cu frâna de mână trasă, în ultimul timp.