Ce se pregătește pentru proprietarii imobilelor cu risc seismic ridicat

Guvernul pune mulți bani în joc, dar și condiții stricte pentru consolidarea anumitor tipuri de imobile.

În mod normal, închirierea sau cedarea în comodat a locuințelor din categoria de risc seismic ar trebui să fie interzisă, însă Guvernul și-a propus să consolideze în următorii șase ani un număr mare de imobile.

Potrivit proiectului, toți primarii, directorii de școli și managerii spitalelor sunt obligați să demareze o expertiză tehnică care să vizeze clădirile de patrimoniu în a căror conducere se află, construite înainte de 1978. Termenul limită pentru această expertiză tehnică este 1 ianuarie 2023.

În cazul în care cei menționati nu respectă termenul, riscă să primească amenzi de până la 50.000 de lei. Amenzile prevăzute pentru nerespectarea regulilor sunt de cinci ori mai mari decât cele din prezent.

Atribuția primarilor este să identifice și sa inventarieze locuințele privare care au nevoie de expertiză tehnică. Proiectul de lege face referire la clădirile cu peste 3 etaje și minimum 10 apartamente, construite înainte de 1978.

Mai exact, primarul identifică locuințele cu risc ridicat de prăbușire în caz de cutremur și notifică proprietarii, care au la dispoziție 2 ani să expertizeze structura de rezistență a clădirii. Cei care nu respectă acest termen riscă amenzi de până la 10.000 de lei. Dacă imobilele experizate intră în clasele de risc seismic 1 sau 2, atunci proprietarii pot apela la un nou program guvernamental multinanual pentru consolidare.

Investiție de 1 miliard de lei

Guvernul a anunțat o investiție de 1 miliard de lei pentru consolidarea la nivel național a 300 de imobile cu risc seismic ridicat. Bugetul este alocat pentru perioada 2021-2027.

Asta în contexul în care, în perioada 2001-2018 s-au efectuat lucrări de intervenție la construcțiile existente în valoare de aproximativ 81 milioane de lei, din care 33 milioane de lei în perioada 2009-2018, pentru 12 clădiri (547 apartamente) fiind finalizate lucrările de consolidare, dintre care 8 clădiri (322 apartamente) în București. În 2019 și 2020, fondurile alocate de stat nu au fost utilizate.

Confom noului proiect legislativ, proprietarii persoane fizice care vor beneficia de fonduri nerambursabile de la stat nu își pot vinde locuințele consolidate în decurs de 25 de ani fără a restitui statului integral suma investită. Proprietarii de spații publice care beneficiază de fonduri de la stat au această restricție timp de 10 ani. Finanțarea va fi nerambursabilă pentru persoanele fizice, iar pentru persoanele juridice va fi acordată sub forma unui ajutor de stat.