Canicula extremă, pe de-o parte, dar și furtunile violente cu vijelii și grindină sunt consecințele unui fenomen global, care se petrece la scară largă din cauza încălzirii globale.
Climatologul Roxana Bojariu a explicat care sunt cauzele fenomenelor extreme prin care trece România în această perioadă. Potrivit spuselor sale, aici este vorba despre o consecință a încălzirii globale și a modificărilor de climă. Este vorba despre manifestări severe ale unor fenomene obișnuite pentru această perioadă din an.
„Fenomenele extreme au predominat în toată emisfera nordică, și în România. Am avut astfel de contraste cu regiuni cu caniculă, dar și altele cu instabilitate atmosferică, cu furtuni puternice, cu inundații. Și nu doar România se confruntă cu aceste extreme. Și în Italia sunt regiuni cu inundații, altele cu caniculă și incendii de vegetație”, a relatat Roxana Bojariu pentru Digi 24.
Climatologul a precizat că fenomenele care se produc în această perioadă având drept cauză încălzirea globală vor fi cercetate de specialiști. Potrivit spuselor sale, ceea ce se întâmplă în acest moment ține și de schimbarea climei, dar statistic se poate observa cum fenomenele severe, cu temperaturi ridicate, predomină.
„Un lucru e clar, întreaga emisferă nordică, acum când e vară, a fost cu astfel de fenomene, iar asta ne arată că nu vorbim doar de caracteristici locale, ci de un fenomen la scară mare, e vorba de încălzirea globală, cea care reușește să aducă mai multă energie și prin asta manifestări severe unor fenomene obișnuite, de altfel, pentru această perioadă din an”, a mai spus climatologul.
Vara anului 2021 va intra în istoria climatologiei
Roxana Bojariu a precizat că vara aceasta va intra în istoria climatologiei și vor exista cercetări asupra fenomenelor din ultima perioadă.
„Această vară va intra în istorie pentru că am avut valuri de căldură care la o mai atentă studiere a lor s-a vazut că nu s-ar fi putut întâmpla fără aportul semnalului încălzirii globale. Există un studiu făcut imediat după ce în Columbia Britanică s-a înregistrat fenomenala temperatură de 49,6 grade Celsius.
Acest studiu arată clar, cu experimente numerice, cu observații, că nu am fi putut avea acel val de căldură dacă nu am fi umblat la concentrația de gaze cu efect de seră, dioxid de carbon, metal, acid de azot și dacă nu am fi intensificat noi, oamenii, la scara globală, acest efect. Ce s-a întâmplat acolo nu s-ar fi întâmplat dacă nu modificam noi sistemul climatic. E o concluzie științifică”, a subliniat climatologul.