Evenimentul Zilei > International > Ce se întâmplă pe frontul turkmen din Siria?
Ce se întâmplă pe frontul turkmen din Siria?

Ce se întâmplă pe frontul turkmen din Siria?

Ce se întâmplă pe frontul turkmen din Siria? O analiză de Prof. Dr. Kürşad Zorlu despre minoritatea turcă.

HABERTÜRK: Evoluțiile din ultimele zile din Siria sunt privite în general din perspectiva îngrijorărilor de securitate și a unor probleme ivite în ultimele zile.

Fără îndoială, principalele teme sunt formarea unei structuri teroriste în nord și prezența a aproape patru milioane de refugiați sirieni în Turcia

Aceste probleme ar putea umbri măsurile care trebuie luate în Siria, care are o frontieră cu Turcia lungă de 900 de kilometri.

Incertitudinile și îngrijorările se adâncesc

În plus, incertitudinile și îngrijorările se adâncesc și mai mult fiindcă nu se știe nimic despre soarta formațiunii din nordul țării și nici nu a putut fi realizată o planificare acceptabilă privind întoarcerea sirienilor la casele lor.

Este foarte clar că aceste probleme sunt cauzate de deciziile politice greșite pe plan intern dar au și o bază internațională. Știm cu toții care sunt costurile pentru Siria ale unor decizii luate de la începutul războiului civil, din 2011, și până în prezent.

S-ar putea spune că mai ales după tentativa de lovitură de stat din Turcia, din 15 iulie 2016, a existat o schimbare clară de politică în acest sens. Au fost organizate trei operațiuni militare transfrontaliere și s-a înregistrat un  dinamism demografic serios.

În Siria și în Irak trăiesc turkmeni

Se pare că nici în mandatul noului președinte al Statelor Unite, Joe Biden, nu va exista o rază de lumină serioasă în privința soluționării problemelor din Siria.

Știți că și în Siria și în Irak trăiesc turkmeni. La fel ca alte grupuri etnice, și ei sunt o componentă vitală a populației țărilor în care trăiesc. În timp ce se discută problemele mai sus amintite, nu se dorește ca aceștia să fie foarte vizibili.

Problema turkmenilor din aceste regiuni nu trebuie abordată ca o povară sau ca o obligație ci din perspectiva stabilității și viitorului Siriei.

Vor să se spună „turcii din Siria”

Există în Turcia anumite facțiuni care și-au însușit subiectul și nici nu acceptă măcar denumirea de „turkmeni”. Vor să se spună „turcii din Siria”.

În prezent, se poate spune că o mare parte a turkmenilor din Siria vorbesc turcește. Procentul utilizării limbii turce în zonele apropiate de Turcia este în creștere.

Este foarte greu să spui că turkmenii din Siria au structura și motivația dorită. Există numeroase motive. De exemplu, divizarea dintre turkmeni este atât de mare încât au probleme în a se organiza. În plus, structurile lor politice și militare sunt în urma nivelului necesar.

De exemplu, Adunarea Turkmenilor din Siria… Se pare că aceasta și-a suspendat activitățile în urmă cu un an. Acum ei nu au niciun reprezentant sau un interlocutor instituțional.

Această situație nu este sustenabilă

La sfârșitul lui 2019, Adunarea și-a organizat cea de a 5-a sesiune în districtul Çobanbey (denumirea locală este Al-Rai – n.red.) din Siria și chiar și-a mutat sediul acolo.

A existat speranța că politica și demersurile civice ale Adunării turkmenilor vor fi mai eficiente, că motivația morală va fi mai puternică. Însă în perioada care s-a scurs, lucrurile nu au stat deloc așa. Progresele înregistrate pe teren de turkmeni au fost insuficiente pentru impulsionarea politicii civile.

Această situație nu este sustenabilă. Sute de mii de turci se chinuie să își croiască un viitor în această țară. Din acest motiv, reluarea cât mai curând a activității Adunării Turkmenilor sau implementarea unui model alternativ sunt vitale nu doar pentru viitorul lor ci și pentru păstrarea unității teritoriului.

Autor Prof. Dr. Kürşad Zorlu

Traducere Florin Matei, RADOR