O mare parte dintre sătenii comunei Vața de Jos au creat un adevărat cult pentru călugărul Arsenie Boca. Casa părintească a părintelui se află pe Dealul Bujoaram, la marginea satului Căzănești.
Sătenii din Căzănești și Vața de Jos îi cinstesc memoria părintelui Arsenie Boca chiar dacă nu au avut ocazia să îl întâlnească vreodată. Oamenii au pus tablouri cu chipul călugărului în locuințele lor, și-au tapetat zidurile caselor cu posteri mari cu părintele Arseie Boca. În plus, au fost ridicate monumente și troițe în amintirea lui. Persoanele care circulă pe drumul Vața de Jos-Căzănești se pot opri pe pentru a-și cumpăra diverite suveniruri religioase.
„A fost un om sfânt care a binecuvântat aceste locuri. Însă a plecat de mic din locul natal, părinţii lui s-au despărţit şi fiecare dintre ei și-a continuat viața în alte locuri. Mama părintelui este înmormântată la Hălmagiu în județul Arad, și nu la Vața de Jos, cum credeau oamenii, iar tatăl său la Vârfurile, tot în judeţul învecinat”, a mărturisit unul dintre localnici. În plus, alți săteani au spus că satul Căzănești a fost ferit de calamități datorită lui Arsenie Boca. Acesta ar fi și motivul pentru care peste tot există lucruri dedicate părintelui. Alte persoane au considerat că pot face o afacere pe baza popularității călugărului.
Un alt localnic a spus că au fost deschise mai multe pensiuni în satele de pe valea Ponorului în ultimii ani. Turiștii vin în această zonă pentru a vizita satul natal al lui Arsenie Boca. „Au fost mine aici, la Căzănești și, peste deal, la Ciungani, dar s-au desființat prin anii 1990. În locul lor au apărut pensiuni”, a mai spus localnicul.
Biserica din Căzănești are nevoie de reconstrucție
Biserica din lemn din satul Căzănești a fost construită în secolul XVII. Specialiștii spun că este una dintre cele mai valoroase biserici din lemn din țara noastră datorită vechimii, dar și a picturilor murale care s-au mai păstrat până acum. Un alt localnic din Căzănești a mărturisit că biserica are nevoie de un nou acoperiș pentru că „este într-o stare foarte proastă”.
Arsenie Boca ar fi copilărit în așezările de pe Dealul Bujoara, iar drumul spre aceste locuri începe din apropierea lăcașului de cult și se termină tocmai în pădure. O biserică nouă a fost construită pe coama dealului. Câteva mici gospodării se mai află în acea zonă. În apropiere este și o căsuță de lemn care a devenit lc de pelerinaj. „Oamenii vin aici de sărbători și mai ales în septembrie, în preajma zilei de naștere a părintelui, dar și în 28 noiembrie, când acesta a murit”, a mai zis unul dintre localnici, notează Ziarul Hunedoreanului.