Borșul este cel mai natural leac pentru sănătatea ta. Conține drojdie de bere care ajută fermentaţia, ingredient care conţine vitaminele din complexul B, vitaminele D şi H (biotina), enzime, minerale în forme uşor asimilabile (calciu, magneziu, fosfor).
Borșul face miracole cu ajutorul drojdiei de bere, ingredient care conţine vitaminele din complexul B, vitaminele D şi H (biotina), enzime, minerale în forme uşor asimilabile (calciu, magneziu, fosfor), plus oligoelemente vitale pentru sănătate, seleniu, dar, mai ales, crom. Borşul sau zeama rezultată din macerarea târâtelor de grâu conţine şi un complex de vitamine B şi C, minerale, aminoacizi esenţiali şi carbohidraţi.
Nu consuma acest aliment doar în ciorbe. Specialiștii îți recomandă să bei o cană de borș în fiecare zi. Există cura cu borş pentru revigorarea întregului organism. Aceasta se ține timp de 20 de zile și ai nevoie de o pauză de șapte zile.
Nutriționiștii au sfătuit persoanele care au probleme cu ficatul sau cu bila, să bea pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă, câte o cană de borş. Nu uita de o jumătate de linguriţă de pulbere de pelin.
Ce beneficii are borșul?
Există o sumedenie de tradiţii legate de virtuţile purificatoare şi energizante ale borșului. Acesta este considerat un leac minunte în Bucovina.
În regiunea Bucovina, de pildă, înainte de intrarea în post şi înainte de mesele de sărbători, toate vasele şi tacâmurile erau clătite în borş şi apoi erau binecuvântate cu semnul crucii, ca să fie „spălate toate relele”. Se zice că te scapă de deochi sau îți dă poftă de mâncare.
Borșul este cel mai natural leac împotriva mahmurelii. Se zice că te trezește din beție imediat. El înlătură mai toate simptomele intoxicaţiei cu alcool.
Acest aliment este un real miracol și în cazul bolilor respiratorii cronice: bronşită, astm, sinuzită, adjuvant în tuberculoză, alcoolism, indigestie, vomă, oboseală cronică.
„Produsele crude fermentate au stat la baza alimentației umane de secole, fiind benefice pentru sănătate chiar dacă pe atunci nu se cunoștea noțiunea de probiotic.
Microorganismele vii prezente în orice produs fermentat, de la drojdia de bere, produse lactate și brânzeturi, până la murături și borș, au ca rol reechilibrarea florei microbiene din intestin și restabilirea raportului optim între coloniile de bacterii "bune" și cele "ne-bune". De acest echilibru depind nu numai procesele de digestie, dar și sănătatea noastră, intestinul fiind sediul central al imunității organismului.
Așa cum termenul "anti-biotic" înseamnă anti-viață și se referă la medicamentele ce omoară bacterii și microbi, "pro-biotic" înseamnă pentru viață și presupune orice produs care conține prețioasele bacterii vii. Borșul este un astfel de produs, obținut prin fermentația lactică a boabelor de grâu. Și varza murată presupune același proces de lacto-fermentație ce dă naștere unui aliment ce abundă în bacterii benefice", a declarat nutriționistul Mihaela Bilic.