Ce se întâmplă dacă se depășește viteza luminii? Bună întrebare! HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
- Radu Stefanescu
- 16 septembrie 2020, 00:29
Dar nu despre UE si discursurile comisarilor doream sa va povestesc. Pe DOA, Dimineața Astronomilor, se întâmplă lucruri memorabile. După discuția de două zile și o noapte despre posibila, dar improbabila, viață de pe Venus, alt subiect a fost luat în discuție. Dacă despre posibila viață pe Venus au apărut articole în multe ziare, cum precizam ieri, despre acest subiect nu o să citiți niciodată, nimic, în niciun ziar, sau revistă specializată. Viteza luminii. După cum bine știți, sau ar trebui să știți, Einstein a stabilit o constantă în Universul local. C = 300.000 kilometri pe secundă, aproximativ. Viteza luminii, cea mai mare care se poate atinge.
Câțiva astronomi, oameni serioși și cu doctorate în astrofizică și matematică, sfioși, au ridicat o problemă mare cât tot Universul. După observațiile lor, mai multe obiecte cosmice foarte îndepărtate se deplasează cu o viteză superioară, uneori de multe mii de ori, față de viteza luminii. Am mai pomenit eu, tangențial. Obiecte cosmice care dispăreau. Și apoi apăreau, aveau aceiași semnătură spectografică, la distanțe imense. S-a lăsat liniște pe Dimneața Astronomilor. Vedeți, a reluat astronomul, de aceea nu publicăm. Ne facem de râs! Toată lumea știe că viteza luminii este maximum care se poate obține. Nu aș fi așa de sigur, l-a întrerupt un inginer de rachete, omul lui Bezos. Noi am trimis o sondă cu un motor revoluționar, ionic, care asigura o accelerație constantă de 23 g. Am păstrat discreția, tehnologia este experimentală. Sigur, nu poate fi folosită la nave pilotate de om. După circa un an și jumătate, în care am ținut legătura cu sonda, care a accelerat aproape constant, în apropierea vitezii luminii, sonda a dispărut. Experimentul a fost un eșec, a continuat inginerul.
Nu știu ce m-a apucat. Am intervenit. Nu aș fi așa de sigur, am spus. În apropierea vitezii luminii timpul se contractă, dar după ce se trece pragul luminii, timpul curge invers, devine negativ. Nu puteați să vedeți, sau să luați legătura cu sonda, pentru că pur și simplu nu mai era în Universul Nostru. Foarte interesant, au sărit toți cu gura, de unde știi, din tomurile vechi de astrologie? Nu, pur și simplu știu, nu știu de ce și de unde… Părerea mea, nu am dat cu piatra, vorba lui Nicu Văcăroiu. Așa că v-am povestit și domniilor voastre, cine să ia în serios o rubrică de horoscop? Bună întrebare!
Acum vă rog să mă scuzați sunt chemat cu insistență de prietena mea de la CERN. Oare ce mister o să mai fie pus în discuție? Nicio grije, avem timp, noaptea este tânără și mâine este o altă zi!