Ce se întâmplă dacă se depășește viteza luminii? Bună întrebare! HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Ce se întâmplă dacă se depășește viteza luminii? Bună întrebare! HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Miniștrii europeni de finanțe au discutat, în cadrul reuniunii organizate de președinția germană a Consiliului UE,  despre lupta contra practicilor fiscale care prejudiciază piața internă.

Germania a declarat fiscalitatea drept una dintre prioritățile mandatului său semestrial. În primul rând, pentru implementarea unei taxe digitale și pentru impunerea  impozitării minimale a societăților  la scară mondială. În același timp, Berlinul vrea să abordeze dumpingul fiscal în Europa, devenit posibil datorită acordurilor de complezență oferite de unele guverne, multinaționalelor care beneficiază astfel de avantaje fiscale. Astfel, relansarea Europei post pandemie și fiscalitatea vor constitui prioritățile majore ale președinției germane a Consiliului UE.

În ce privește fiscalitatea, un raport Oxfam arată că Cipru, Irlanda, Luxembourg, Malta și Regatul Țărilor de Jos ar putea figura pe lista paradisurilor fiscale dacă criteriile europene prntru țările străine ar fi aplicate și statelor membre. Numai în 2015, costurile evaziunii fiscale din Franța, Spania, Italia și Germania se cifrează la 35 miliarde de euro.

Miniștrii de finanțe discuta și despre planul de 750 miliarde de euro destinați să susțină relansarea economiei europene după criza sanitară provocată de coronavirus. Președinția germană intenționează să discute și prioritățile și problemele cu care se confruntă statele membre, înaintea aplicării propunerilor executivului european legate de taxa carbon la frontiere, taxa digitală sau sistemul revizuit al cotelor de emisii CO2.

Parlamentul European, care dorește să consolideze cadrul financiar plurianual de 110 miliarde de euro și solicită angajamente juridice clare în acest sens, va interoga miniștri de finanțe în legătură cu  necesitatea creării unor noi taxe ce ar putea finanța împrumuturile istorice ale UE de pe piețele financiare.

Documentele pregătitoare ale Consiliului UE indică faptul că planurile statelor membre de a debloca fondurile UE ar trebui să includă reforme ambițioase și proiecte de investiții pentru a face statele membre mai rezistente la șocuri asemănătoare crizei sanitare.

Consiliul Ecofin intenționează să ia o decizie până la primăvara viitoare în legătură cu planurile naționale prezentate pentru a accesa planul de relansare economică.

Nicio vorbă despre România. Ea figurează la capitolul ”cel mai imbecil sistem fiscal din lume”!

Astăzi, madam Ursula von der Leyen, ține un discurs memorabil, despre starea UE.  În ceiași limbă de lemn cu care ne-a obișnuit.

Ne puteți urmări și pe Google News