Ce se întâmplă cu casa lui George Enescu de la Mihăileni? Monumentele istorice ale României

Ce se întâmplă cu casa lui George Enescu de la Mihăileni? Monumentele istorice ale României

Prin strădania pianistei Raluca Știrbăț, casa părintească a mamei compozitorului George Enescu, Maria Cosmovici, a fost clasată monument istoric în octombrie 2014. Regăsiți mai jos, pe evz.ro, amănunte puțin știute din viața marelui George Enescu.

În câțiva ani, prin eforturile conjugate ale mai multor jucători din sfera culturii, casa aproape ruinată a lui George Enescu din Mihăileni, județul Botoșani, a fost restaurată.

Mai mult, prin grija fundaţiilor Pro Patrimonio și UiPath aceasta a fost integrată într-un circuit educațional extraordinar cu titlul „Academia de Muzică şi Educaţie pentru Copii”.

Scopul? Dezvoltarea potenţialului copiilor din aceste comunități rurale și utilizarea casei George Enescu în scop educațional. Proiectul va fi derulat pe parcursul anului 2020 şi va implica copiii din şcolile gimnaziale din zonă, oferindu-le șansa la educație de calitate și un mediu cultural inedit, în proximitatea comunităților de care aparțin.

O premieră

„Folosirea unei case istorice de patrimoniu ca instrument pentru educația copiilor și închegarea unei comunități în jurul acesteia face parte din strategia prin care Fundaţia Pro Patrimonio a reuşit să salveze şi alte monumente. În felul acesta, Casa George Enescu din Mihăileni va fi păstrată și apreciată. Aceasta este singura casă memorială a lui George Enescu din România care onorează memoria compozitorului prin educație și cultură muzicală activă, valorificându-i în mod creativ moștenirea”, a comentat Şerban Sturdza, preşedintele fundaţiei Pro Patrimonio.

Riscuri

„Este o provocare plină de riscuri, deoarece localitățile rurale se depopulează și coeziunea socială este slabă. De aceea, șansa este de a oferi locuitorilor activități alternative atrăgătoare și de a-i pune în legătură cu iubitori ai muzicii din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. Memoria lui George Enescu, frumusețea peisajului și a monumentelor de arhitectură, complexitatea activităților, toate la un loc au șansa să genereze un nucleu cultural plin de sens. Iată scenariul unei noi întâmplări” a completat Şerban Sturdza.

O șansă pentru 20 de familii vulnerabile

Pe lângă activitățile de educație muzicală derulate în mod constant în cadrul Academiei, anual, pe perioada verii, timp de o săptămână, vor fi organizate la Mihăileni ateliere de educaţie non-formală de către Pro Patrimonio, iar UiPath Foundation va include în Future Acceleration Program, proiectul de sprijin integrat pentru acces la educație, 20 de copii din familii vulnerabile care provin din comunitățile din jurul Casei George Enescu. Proiectul de intervenție de urgență privind salvarea și reabilitarea Casei George Enescu din Mihăileni, jud. Botoșani, a pornit în 2013 din inițiativa pianistei Raluca Ştirbăţ, președinta Societăţii Internaţionale „George Enescu” din Viena.

Scurt istoric

Fundația Pro Patrimonio, Ordinul Arhitecților din România - filialele București și Nord-Est și Fundația Remember Enescu, al cărei președinte este violonistul Alexandru Tomescu, s-au solidarizat pentru a salva responsabil un reper de importanță majoră pentru identitatea națională și patrimonial cultural european.

Prin strădania Ralucăi Știrbăț, casa părintească a mamei compozitorului George Enescu, Maria Cosmovici, a fost clasată monument istoric în octombrie 2014 (cod LMI BT-IV-m-B-21063).

O parte donată, o parte cumpărată

Casa George Enescu din Mihăileni a fost donată, în proporţie de o treime în 2014 către Fundaţia Pro Patrimonio, de domnul dr. Mihai Botez, moștenitor direct al compozitorului, restul casei fiind cumpărat de către fundaţie (prin eforturi şi donaţii private) în 2019.

Fotografii: Raluca Ştirbăţ, Raluca Munteanu