Ce se întâmplă cu animalele în caz de divorț? Instanța a luat o hotărâre neașteptată
- Emma Cristescu
- 6 ianuarie 2022, 06:31
Un cuplu divorțat a mers în instanță pentru a se lupta pentru custodia animalelor. Judecătorii au declarat că acestea nu sunt niște obiecte, ci ființe vii și simțitoare. Decizia autorităților a fost șocantă!
Un cuplu divorțat din Spania a ajuns în instanță pentru a stabili cu cine ar trebui să locuiască animalul de companie. Tribunalul din Madrid a considerat că ambele părți sunt „responsabile în comun” și „co-îngrijitori” ai câinelui, numit Panda.
Au ajuns în instanță pentru custodia câinelui
Spania își va schimba legislația, iar animalele de companie vor fi recunoscute legal ca ființe vii și cu suflet, nu obiecte. Această decizie a fost luată după ce mai multe cupluri aflate în pragul divorțului au avut probleme cu împărțirea câinilor sau pisicilor.
Lola García, de la firma de avocatură Law & Animals, a adus acest caz în instanță în temeiul Convenției europene pentru protecția animalelor de companie din 1987, pe care Spania a ratificat-o în 2017. Aceasta a declarat că a fost o „hotărâre de pionierat”, deoarece clientul ei nu a putut să se declare ca „coproprietar” al lui Panda, ci ca „co-responsabil” și ca „co-îngrijitor”.
Contractul de adopție al lui Panda, facturile veterinare și pozele în care „cei trei sunt văzuți ca o familie, exact la fel ca și cum ar fi o fotografie de familie cu copii” au fost depuse ca probe, a spus García, potrivit RTVE. Judecătorul a decis că „din probele din proces rezultă o relație afectivă între reclamantă și câine care este demnă de tutelă legală”. Fostul cuplu va avea grijă în mod egal de animal.
Custodia animalelor, discuție controversată în întreaga lume
Regatul Unit nu recunoaște animalele de companie ca ființe cu suflet, ci ca obiecte. În cazul unui divorț, proprietarul este singurul titular, exact ca în cazul mașinilor, caselor, terenurilor.
În Australia, nu există nicio legislație cu privire la modul în care instanțele ar trebui să navigheze în aranjamentele de locuit pentru animalele de companie după o separare.
Franța și-a schimbat legea în 2014, iar animalele au ajuns să fie considerate„ființe vii și simțitoare”, nu „bunuri mobile”. Mai multe cupluri au luptat pentru custodia câinilor, a pisicilor, a papagalilor.
În Spania, Camera Deputaților a acceptat toate amendamentele Senatului, cu excepția unuia, revenind astfel la textul inițial al Congresului, care prevede că judecătorul poate aproba acordurile de divorț, anulare sau separare, cu excepția cazului în care acestea sunt „dăunătoare pentru copii, grav dăunătoare pentru unul dintre soți sau grav dăunătoare pentru bunăstarea animalelor de companie”, A3.