Ce se întâmplă cu amenzile care nu sunt semnate de șoferi. Un comisar de la Poliția Rutieră explică procedura

Ce se întâmplă cu amenzile care nu sunt semnate de șoferi. Un comisar de la Poliția Rutieră explică procedura

Un subcomisar de la Poliția Rutieră Bihor, mare vlogger, a făcut un film în care explică ce se întâmplă cu un proces verbal de contravenție, care nu este semnat de către contravenient. Adică de șoferul căruia i s-a aplicat amenda.

Deși Tavi Perțea are o vechime considerabilă în Poliția Română, nu de fiecare dată are și dreptate. De exemplu, a fost contrazis chiar de către mai multe instanțe de judecată cu privire la circulația în sensurile giratorii și la acordarea priorității de dreapta în aceste intersecții. Perțea explica ceva, iar judecătorii au decis irevocabil altceva.

Acum, comisarul Perțea, din cadrul IPJ Bihor, a postat un filmuleț pe youtube în care explică ce se întâmplă cu un proces verbal de contravenție care nu este semnat de contravenient.

„În momentul în care cel care este sancționat refuză să semneze procesul-verbal, polițistul nu suportă nicio consecință. Dacă semnezi, semnezi de luare la cunoștință a celor consemnate și de comunicare a procesului-verbal. Dacă agentul constatator aplică și sancțiunea, iar contravenientul este prezent la încheierea procesului-verbal, copia de pe acesta se înmânează contravenientului, făcându-se mențiune în acest sens în procesul-verbal. Contravenientul va semna de primire”, a explicat Perțea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Procesul verbal se comunică la domiciliu

Întreaga procedură este reglementată de OG 2/2001, privind regimul contravențiilor în România.

Spre deosebire de ceea ce explică comisarul Perțea, trebuie spus că multe instanțe au luat de bun un proces verbal semnat de șoferul vinovat. Cu alte cuvinte, un polițist cu vechime știe unde trebuie să îl pună pe șofer să semneze, acesta necunoscând formularul de amendă.

Pe acest formular există și o rubrică de observații, unde, de cele mai multe ori, agenții scriu cu mâna lor următoarea expresie: ”recunosc fapta”. Apoi procesul verbal de contravenție este dat la semnat la șoferul contraveninent, și așa, acest document devine forță probantă într-o instanță de judecată. Și asta pentru că cel în cauză a semnat cele scrise de agent.

Perțea mai spune că persoana amendată va semna de primire, nu de recunoaștere a faptei. În caz de refuz de semnătură, polițistul trebuie să aducă un martor asistent care să confirme că șoferul vinovat refuzaă semnarea.

„Martorul asistent trebuie să constate refuzul de a semna procesul-verbal, nu trebuie să fie martor ocular care să fi văzut săvârșirea contravenției”, a mai explicat Tavi Perțea.

După acest moment, în momentul în care agentul constatator ajunge la sediul Poliției, va trimite procesul verbal cu recomandare de primire pe adresa celui amendat.

Șoferul manedat mai poate avea un noroc și anumeca procesul verbal să nu îi fie comunicat într-un termen de 60 de zile, și atunci intervine prescripția executării amenzii. Asta înseamnă că cel vinovat nu mai trebuie să achite amenda primită.