Ce se ascunde în spatele filantropiei lui Bill Gates? Nu cumva ajută mai mult multinaționalele?
- Ovidiu Drugă
- 21 iunie 2021, 08:40
Cu o forță economică superioară multora dintre țările lumii, Fundația Gates este cea mai puternică organizație privată din domeniul filantropiei. În acest context, mulți susțin că în spatele acestei filantropii se ascund mari interese.
Puterea de care se bucură Fundația Gates nu se sprijină numai pe bani. Gates are legături puternice cu aproape toate autoritățile politice, instituțiile educaționale și guvernamentale. El și oamenii săi îi cunosc pe toți cei care se află la conducerea celor mai importante multinaționale.
Toate aceste atuuri oferă organismului non-profit al lui Bill și al Melaniei Gates o sferă de acțiune maximă.
Modul în care Gates și-a folosit această putere a făcut ca, după conferința de la Davos din 2016, magnatul să devină adevăratul și incontestabilul manipulator al distribuției ajutorului global.
„Fundația Gates este un actor influent și periculos”
Criticile adresate Fundației Gates de către ONG-ul britanic Global Justice au ridicat mule îngrijorări. Acuzațiile au vizat legătura prea directă dintre familia Gates și guvernele mondiale, până la punctul în care adesea (ca în cazul proiectului Agra) misiunea reală a Fundației nu s-a concentrat atât pe ajutorul acordat populației, cât pe favorizarea dezvoltării multinaționalelor și îndeplinirea obiectivelor politicienilor locali. Evident, criticile au fost imediat respinse de Bill Gates, care a răspuns că practicile considerate „nefavorabile” pentru populație nu au fost altceva decât rezultatul diferenței dintre nevoile oamenilor și posibilități.
Mai exact, Gates a spus modul în că organizația sa non-profit a încercat să reproducă tehnicile de recoltare și cultivare utilizate în lumea industrializată în țări cu capacități precare și cu o climă diferită de cea din America de Nord. De aceste schimbări au profitat, însă, numai multinaționalele, care și-au vândut pesticidele și îngrășămintele. Fermierii au observat că marja de profit suplimentară nu acoperă nici măcar investiți. Mai mult, datoriile țărilor care s-au alăturat proiectului (ca în cazul Zambiei) au crescut. Un scenariu care, prin urmare, i-a scos câștigători doar pe furnizorii multimiliardari ai proiectului Agra.
Care sunt multinaționalele care îl susțin Gates?
După cum se poate vedea de pe site-ul web al proiectului Agra, partenerii privați au jucat întotdeauna un rol important în dezvoltarea luia. Printre multinaționalelor care susțin Agra se află gigantul farmaceutic Bayer, companiile de tehnologie Microsoft și IBM.dar și Volkswagen, Tata și John Deere. Cu alte cuvinte, companiile care au interese mari pentru a deschide piața africană cu ajutorul Fundației Gatesi.
Fundația Gates însăși, la urma urmei, a fost considerată de mulți analiști drept o multinațională. Având cunoștințe strânse cu oameni aflați la putere, cu birourile sale împrăștiate pe tot globul, structura sa corporativă și numeroasele sale ramuri, Fundația seamănă perfect cu o companie orientată spre profit. Modul său de a acționa reflectă ceea ce ani de zile, deși într-un alt sector, a a făcut fondatorul ei la Microsoft. n
Pentru comunitatea internațională marea întrebare e alta. E corect să lăsăm sarcina de a-i ajuta pe cei dezavantajați pe seama giganțil0r internaționali care sunt acuzați că se numără printre principalii susținători ai disparităților mondiale, scrie ziarul italian Il Giornale.