Ce se ascunde în spatele deciziei lui Putin de a înceta focul timp de 36 de ore. Metoda prin care vrea să „umilească” Ucraina

Ce se ascunde în spatele deciziei lui Putin de a înceta focul timp de 36 de ore. Metoda prin care vrea să „umilească” Ucraina Război în Ucraina. Sursa foto: Twitter

Anunțul președintelui rus Vladimir Putin că forțele ruse vor să pună în aplicare încetare a focului cu ocazia Crăciunului ortodox pe rit vechi, nu este altceva decât o operațiune care ascunde un alt plan al liderului de la Kremlin.

Vladimir Putin i-a cerut ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, să iniţieze o încetare a focului între  ora 12.00, 6 ianuarie, până la miezul nopții, 7 ianuarie. Anunțul lui Putin a fost aparent ca răspuns la un apel al Patriarhului Kiril al Moscovei (șeful Bisericii Ortodoxe Ruse controlate de Kremlin) pentru o încetare temporară a focului pentru respectarea Ajunul Crăciunului.

Anunțul președintelui rus Vladimir Putin, potrivit căruia forțele Moscovei vor înceta focul de-a lungul întregii linii a frontului din Ucraina timp de 36 de ore, este o metodă prin care dorește să afecteze reputația Kievului, susține Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă evaluare a conflictului.

Ce se ascunde în spatele deciziei lui Putin de a înceta focul timp de 36 de ore

Deşi Vladimir Putin nu se așteaptă ca Ucraina să respecte termenii acestei încetări a focului declarate brusc, președintele rus a solicitat armistițiul pentru a demonstra că oficialii de la Kiev nu vor să facă pașii necesari pentru negocieri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Organizarea și punerea în aplicare a ordinului necesită timp, iar dacă Vladimir Putin ar fi fost serios în legătură cu armistițiul din 6 și 7 ianuarie, nu ar fi anunțat cu mai puțin de 24 de ore înainte, mai ales că purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, spunea, la jumătatea lunii decembrie, că nu se ia în calcul un armistițiu de Crăciunul ortodox pe rit vechi.

Putin vrea ca armata rusă să se odihnească în vederea relansării unor noi atacuri

O astfel de pauză este în avantajul trupelor ruse, iar Institutul pentru Studiul Războiului consideră că dictatorul rus încearcă să obțină o pauză de 36 de ore pentru ca trupele sale să se odihnească și să se reorienteze în vederea relansării operațiunilor ofensive în sectoarele critice ale frontului. Acest lucru ar avantaja clar armata rusă și ar începe să priveze Ucraina de inițiativă.

Decizia surprinzătoare a lui Putin reprezintă o tactică de a arăta că Ucraina este o țară care suprimă grupurile religioase. Astfel, șeful Kremlinului s-ar pune într-o lumină bună, sugerând că el este adevăratul protector al credinței creștine, mai explică analiștii.

Metoda lui Putin de a înceta focul pe motive religioase întărește în plus o altă operațiune de informare cu sens dublu a Rusiei, în care vrea să arate că Rusia este cu adevărat un protector al credinței creștine, scrie  ISW.